In de week van 15 februari is Niek Gielens van Gielens Rabarber in Venray-Heide volop aan het plukken in zijn derde afdeling vervroegde rabarber.
De tweede afdeling zat de week daarvoor in de piek en daarvan wordt nog twee weken geplukt, gaf Gielens op 18 februari aan. “In die tweede afdeling plukken we dan niet meer om de 3 à 4 dagen, maar om de 5 tot 6, totdat het niet meer de moeite is.” De derde afdeling loopt dan weer mooi over in de vierde waar over twee weken het plukken begint. “Het verloopt helemaal volgens planning.”
Natuurlijke koude
Die vierde afdeling moest het hebben van de natuurlijke koude. “Lange tijd telde het maar niet aan, maar uiteindelijk hadden die hun koude-eenheden wel bijeen toen we ze twee weken voordat de strenge vorst inviel gerooid hebben. Om de ruimte waarin die vierde ronde staat op temperatuur te krijgen, heeft me wel de nodige liters diesel gekost.”
Hogere producties
In de eerste afdeling voor Kerstmis vielen de kilo’s nog tegen, in de tweede en derde afdeling is dat een stuk beter. “Je kunt merken dat er bij het rooien van die planten meer aanhangende vochtige grond is meegekomen en de koelcel is ingegaan. Die planten geven makkelijker weer stengels die ook dikker en roder zijn. Het oogt allemaal een stuk frisser en dat zie je terug in de kilo’s.”
Stabiele prijzen
Viel de prijsvorming voor Kerstmis door Corona en de onduidelijkheid rond de brexit nog tegen, momenteel gaat het een stuk beter. “Er is vraag uit het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten hoor ik van Peeters-Bonten Rabarber die onze rabarber verkoopt. Deze week is de prijs stabiel, met prijzen rond de € 3 per kilo. Dat is een prijs waarvoor we kunnen werken en waaraan we ook nog wat kunnen verdienen.”
Aangepaste werktijden
Vanwege de avondklok heeft Gielens zijn werkwijze bij het oogsten aangepast. “Normaal oogsten wij ’s avonds, maar nu ook ’s middags. Wat er dan nog gebeuren moet, kunnen mijn vrouw Yvon en ik dan ’s avonds nog doen.”
Auteur Stan Verstegen