Rudis is sterk op schimmels, waardoor het gewas vitaal blijft en daardoor wellicht indirect bijdraagt aan het voorkomen van binnendringen van Xanthomonas. Proeftuin Zwaagdijk stelde dit alweer vast in een proef met fungiciden op het Sluitkoolplatform in Warmenhuizen
Naast Rudis worden Score en enkele experimentele middelen getoetst. Van deze laatste groep blijken er tot nu toe ook enkele prima in staat een Xanthomonas-aantasting te voorkomen of beperkt te houden. Xanthomonas kan behalve op het veld, ook in de bewaring problemen geven.
Om de Xanthomonas-druk te bevorderen, is afgelopen maanden tijdens droog weer wekelijks beregend, lichtte onderzoeker Jan de Lange van proeftuin Zwaagdijk afgelopen zaterdag toe op de bezoekersdag van het Sluitkoolplatform. De bestrijdingen werden uitgevoerd op 17 en 29 juli, op 15 en 29 augustus en op 8 september, Rudis werd daarbij ingezet met de toevoeging van een uitvloeier, en in solo-dosering. In beide gevallen pakte dat tot nu toe vergelijkbaar goed uit. Rudis, met een preventieve werking, mag volgens het etiket maximaal drie keer in een teelt ingezet worden.
De resultaten bevestigen de uitkomsten van eerder fungicidenonderzoek in 2013 in wittekoolras Bartolo. Een van de proeven betrof toen een vergelijking van verschillende spuitschema’s. De resultaten daarvan werden enkele maanden geleden besproken na de gekoelde lange bewaring van deze kool. Het Bayerschema, met Rudis, Infinito en een experimenteel fungicide kwam toen als als beste uit de bus met het laagste percentage kool met rotplekken. Deze kool had ook een goed gemiddeld koolgewicht bij de oogst van 3,3 kilo. Bij de overige schema’s was dat 3,1 -3,2 kilo.