Doorgaan naar artikel

‘Rooier is een prima grondzeef’

Koen en Jan van de Ven in Oisterwijk hebben het druk. Elke jaar in deze tijd laten ze eenderde deel van het kokossubstraat dat ze gebruiken op de aardbeistellingen ontsmetten.

Ze gebruiken het materiaal voor het vullen van de goten en voor het afvullen van de goten na het planten. Voor het ontsmetten moeten de kluiten eerst uitgezeefd. Uit elke 100 kuub substraat komt er zo’n 25 kuub afval, vertelt Koen.

Zeven met aardbeiplantenrooier

Dat zeefwerk gaat met de aardbeiplantenrooier, die daarvoor in de schuur komt te staan. Het materiaal wordt met een lader op de zeefband gestort. Dat gaat zo steeds een minuut of 10, totdat er en vrachtje zeefgrond onder de rooier ligt. Het afval wordt aan de achterkant van de machine opgevangen. De rooier rijden ze vervolgens een stukje naar voren, zodat het gezeefde materiaal op een hoop geschoven kan worden. Een gespecialiseerd bedrijf doet het ontsmettingswerk. Het substraat wordt door een vijzel getrokken, met een temperatuur van 90 graden Celsius. “Loopt het vlot door, dan doen we 15 tot 20 kubieke meter per uur.”

Planten trayplanten

Het teeltwerk komt eind februari op gang, met het planten van trayplanten voor de tunnelteelt en koude kasteelt. De broers hebben daarnaast nog een gestookte kas, met een doorteelt Elsanta. Deze planten gingen op 5 januari koud. Rond 5 februari is er voldoende koude gevangen en gaat de kachel aan.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin