We hebben het allemaal de laatste weken en maanden over de brexit, en ook ik heb het daar al een keer over gehad. Dus nu ik de kans kreeg om met een grote groep collega’s eens te gaan kijken aan de andere kant van de plas, moest het er maar eens van komen.
Rabobank Food & Agri organiseerde het onder leiding van Arne Bac en Cindy van de Velde. En voor u zich zorgen gaat maken: het was géén snoepreisje, we hebben alles zelf betaald.
Geen prijs, geen aanvoer
We hebben veel verschillende bedrijven gezien, van teelt tot afzet en retail. Wat mij daar erg is opgevallen: als de prijs niet goed is laten de Engelse telers het hangen. Of het nu kersen of frambozen zijn maakt niet uit, geen prijs dan geen aanvoer.
Dit is voor mij niet de eerste keer dat ik daar kom, maar het ondernemerschap verbaast mij toch ook nu weer
Dat is voor ons Nederlanders onbegrijpelijk, ook de grootte van de bedrijven heeft ons verbaasd, dit is voor mij niet de eerste keer dat ik daar kom, maar het ondernemerschap verbaast mij toch ook nu weer.
Zorgen over de markt
Uit een gesprek dat we hadden met Tim Heddema van de ambassade en Dennis van Vugt van de Rabobank Londen bleek dat die onze zorgen over de markt wel deelden. Afhankelijk als wij zijn van export moeten wij kunnen leveren. Dat de telers daar het wel best vinden om eruit te stappen is dan weer begrijpelijk in een land dat meer zachtfruit importeert dan exporteert. Dat ons product langer onderweg en duurder is, beschermt in feite hun markt. We hebben met zijn allen een weg te gaan en wij hebben Europa nodig, want de positie die de Engelse telers hebben, hebben wij niet.
Bont gezelschap
Maar het ging gelukkig niet alleen maar over de brexit. Het was ook fantastisch om met dit bonte gezelschap van plantenkwekers, telers, afzetorganisaties, toeleveringsbedrijven en de bank een paar dagen met elkaar door te brengen en de hele zachtfruitsector met elkaar onder de loep te nemen, ik vond het in ieder geval heel interessant.