Doorgaan naar artikel

Rode bessen onder zonnepanelen apart afzetten

Fruitteler Rini Kusters uit Wadenoijen (Gld.) hoopt met rode bessen onder zonnepanelen een apart marktsegment aan te boren.

Op zijn bedrijf wordt met de aanleg van 1,5 hectare zonnepanelen feitelijk een bedekte teelt gestart. In het volgende teeltjaar moet nog 3 hectare bijgebouwd worden. Kusters zag in een proef dit jaar met honderd panelen op een kleiner oppervlakte dat de bessen betere kwaliteit hadden dan de bessen buiten de overkapping. “Dat is met deze warme zomer wel het geval, maar je weet niet hoe dat met matige zomers is natuurlijk.”

De teler kiest voor donkere panelen met een 40% lichtdoorlaatbaarheid. “Doordat de zijkanten open zijn, is er 62% van het normale licht. Dat is genoeg voor rode bessen.”

Meerprijs zoeken

Kusters hoopt dat zijn fruit als extra duurzame bessen door een marktpartij worden afgenomen met een meerprijs. De FruitMasters-teler hoopt dat via de veiling te kunnen leveren aan zo’n afnemer. Interesse is er al, stelt hij desgevraagd. Of hij onder een apart kistkaartje ook voor de klok kan met zijn bessen, is nog niet duidelijk.

Eerst rooien

Kusters heeft het perceel met 1,5 hectare nu gerooid. Voor de aan te leggen panelen is nieuwe aanplant nodig in de noord-zuid-richting. Een deel van de aanplant is een jaar ouder, zodat de teler ook in 2021 kan oogsten onder de panelen. Met in totaal 4,5 hectare panelen in 2022 is niet het hele bedrijf overkapt. Kusters plant ook proeven met andere gewassen onder de panelen en werkt daarvoor samen met Proeftuin Randwijk.

Verkeerde indruk

De stap van Kusters en GroenLeven is niet het eerste project in zachtfruit. Op een zachtfruitbedrijf in Babberich werd vorig jaar een proef gestart, maar de productiedaling bleek te hoog, zo waren de eerste resultaten. Volgens Kusters zijn daar de verkeerde conclusies naar buiten gekomen. “Het verhaal was anders. We hebben daar best last van gehad, maar dit is een ander gewas en ik geloof erin.”

Jaarlijkse vergoeding

GroenLeven levert de installatie. Kusters investeert in de nieuwe aanplant en krijgt jaarlijks een vergoeding voor grondgebruik. Die is in het geval van Kusters nog gebaseerd op de oude SDE-subsidie. Bij nieuwe teelten zal de vergoeding mogelijk anders uitvallen,verwacht hij.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin