“Bloei stagneert door de kou.”
“De Junifer heeft flinke schade opgelopen van de laatste nachtvorst, bij Rovada is het nog moeilijk te zien”, vertelt Rini Kusters uit het Betuwse Wadenoijen. “De schade zie je pas als de beschadigde bloemetjes in de tros uitvallen, wat een graterig tros tot gevolg heeft. Om de schade door nachtvorst te voorkomen heb ik een deel de aanplant behandeld met Frostec, waardoor de struiken beter bestand zijn tegen nachtvorst. Ik heb een paar stukjes overgeslagen. Het verschil is niet zwar-wit, maar toch heb ik de stellige indruk dat de schade op de behandelde struiken minder is. Al met al denk ik dat we een normale oogst krijgen, geen topoogst maar ook zeker geen slechte.”
Door het koude weer van de laatste weken stagneer de bloei”, vertelt de teler. “Een derde van de tros staat nu in bloei. De bloei begint boven en eindigt onderin de tros. De periode tussen bloei en rijping ligt min of meer vast. Daardoor loop je straks het risico dat de bovenste bessen in de tros al plukrijp en de onderste nog lang niet rijp zijn. Het is afwachten of dat ook gebeurt. Je hebt de pech daar niets aan te kunnen doen, of misschien is dat ook wel een geluk.”
“Ik ben nu vooral druk met de bestrijding van vruchtrot. Daar is wel wat aan te doen, zeker rondom de bloei. In deze tijd vindt infectie plaats via de afgevallen bloemblaadjes, later als de bessen rood gaan kleuren. Ik rij elke vier dagen om de rij. Nu er nog niet zoveel blad aan de struiken zit is de doordringing voldoende. Naast fungiciden spuit ik ook wat meststoffen mee, maar misschien is dat nu wel meer voor het gevoel. Bij zulke lage temperaturen is het effect daarvan ook minimaal.”
Verder is het nu relatief rustig, ook al door het koele weer. Wat koppen vastzetten in de nieuwe aanplant en grondscheuten bestrijden. Een verschil met het warme weer van een maand geleden. Bij zulke temperaturen brult alles tegelijk de grond uit.”
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen