Hoe maak je een bruggetje? In het journaal of een talkshow is dit een van de moeilijkste trucs om makkelijk te kunnen schakelen van bijvoorbeeld een zwaar naar een luchtig onderwerp.
In dagblad Trouw van dinsdag 27 augustus kwam Arjen Bevelander aan het woord. Het hoofdonderwerp was arbeidsmigratie en hoe de coalitie hiermee worstelt. Daarnaast stond een verhaal met Arjen over zijn investering om het oogstwerk te verlichten. Mooier kun je het als sector niet gepresenteerd krijgen. Hoe buig je een lastig onderwerp om in een positief verhaal.
We mogen echt wel trots zijn op alle innovaties die bereikt blijven worden door aanjagers zoals Arjen
Arjen heeft een kruidenkwekerij. Het oogstwerk is fijngevoelig en kan tot nu toe alleen door mensenhanden zorgvuldig en met beleid worden gedaan. Dus heeft hij handjes nodig. Het blijft echter zwaar werk in alle weersomstandigheden. Zijn streven is dan ook om het werk comfortabeler te maken, niet zozeer om met minder arbeidskrachten – in dit geval arbeidsmigranten – te kunnen werken. Ik vond het goed om te lezen dat ondanks het heikele onderwerp de tuinbouw zich weer van een positieve kant laat zien. We mogen echt wel trots zijn op alle innovaties die bereikt blijven worden door aanjagers zoals Arjen Bevelander. Arjen moest wel bekennen dat hij niet met minder personeel toe kan. Maar wel in een prettiger arbeidsklimaat, dankzij de robot. De techniek lost het probleem dus niet op.
Van populistisch denken naar pragmatisch handelen
Daarom zijn er naast technologische innovaties ook sociale innovaties noodzakelijk. We zien dat de politieke druk om de instroom van arbeidsmigranten te beperken toeneemt, wat de sector in een lastig parket brengt. Het is paradoxaal dat veel tuinders partijen steunen die de komst van deze broodnodige arbeidskrachten willen belemmeren. Misschien is het tijd om hier met een frisse blik naar te kijken.
Een mogelijke oplossing ligt in een nieuw paradigma op het benutten van het arbeidspotentieel dat al in Nederland aanwezig is, zoals asielzoekers die staan te popelen om hun bijdrage te leveren. Dit vereist echter een shift in mindset: van populistisch denken naar pragmatisch handelen.
Slim omgaan met arbeidsvraagstukken
De toekomst van de sector hangt af van de bereidheid om deze veranderingen te omarmen. Door te investeren in technologie en slim om te gaan met arbeidsvraagstukken, kan de Nederlandse groenten- en fruitsector niet alleen overleven, maar ook floreren in een steeds competitievere en duurzamere markt. Het is aan de telers, de overheid en de samenleving om samen te werken aan een veerkrachtige en toekomstbestendige sector.