Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Rijk Zwaan komt met vertraagd verkleurende slasoorten

Zaadfirma Rijk Zwaan werkt aan de veredeling van slasoorten die na verwerking in de snijderij vertraagd verkleuren. Dit seizoen worden de eerste soorten en rassen in de teelt en in de snijderij getest. De verkleuring van het gesneden product ontstaat doordat vrijkomende plantensappen reageren met de zuurstof uit de lucht. Dit wordt aangeduid als 'oxidatie'.

Laatst geüpdatet:

Links Ardinas, rechts het oxidatiereducerende ras 45-161 RZ. (Foto: Joost Stallen)

Links Ardinas, rechts het oxidatiereducerende ras 45-161 RZ. (Foto: Joost Stallen)

Zaadfirma Rijk Zwaan werkt aan de veredeling van slasoorten die na verwerking in de snijderij vertraagd verkleuren. Dit seizoen worden de eerste soorten en rassen in de teelt en in de snijderij getest. De verkleuring van het gesneden product ontstaat doordat vrijkomende plantensappen reageren met de zuurstof uit de lucht. Dit wordt aangeduid als ‘oxidatie’.

Rijk Zwaan heeft het door veredeling voor elkaar gekregen die oxidatiegevoeligheid in diverse slasoorten te verminderen, vertelt Arno van Oers op het RZ-proefveld voor vollegrondsgroenten in Fijnaart. Het bedrijf  noemt deze eigenschap knox: vertraagde oxidatie. Aldus wordt naar ernaar gestreefd de verkleuring terug te dringen en zo de houdbaarheid enkele dagen te verlengen. Deze eigenschap zit inmiddels in ijsbergsla, Romeinse sla (cos), Bataviasla, Salanova  botersla, en Salanova crispy sla (ingesneden bladsla).

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers