Consumenten vinden groenten uit ‘groentefabrieken’ (meerlagenteelt in plant factory) niet persé klinisch en onwenselijk.
Het spreekt ze aan omdat de teelt schoon is, duurzaam, efficiënt en ziektevrij. Dat zegt cropspecialist sla bij Rijk Zwaan Marc Celis in het bedrijfsblad Chainmail. Celis adviseert over de hele wereld dergelijke initiatieven van de binnenteelt. Wereldwijd worden deze initiatieven vanuit een andere achtergrond gestart. In Japan vanwege voedselveiligheid na de kernramp in Fukushima, maar in Dubai juist weer vanwege waterschade.
De betrokkenheid van Rijk Zwaan gaat verder. Het bedrijf is innovatiepartner van het Noord-Amerikaanse bedrijf Green Sense Farms dat groente verbouwt in Indiannapolis en China, maar ook plannen heeft voor een gebouwen in onder meer Scandinavië. Het doel is een schone, duurzame teelt van bladgewassen, die sneller bij de consument zijn. Waar het in de normale Amerikaanse keten tot 72 uur duurt voordat groente in de winkels ligt, brengt Green Sense dat terug tot 24 uur.
Als Celis wereldwijd adviseert over de meerlagenteelt doet hij dat nog over een specifieke teeltwijze voor bestaande rassen. “Maar we zitten niet stil. Onze veredelaars zoeken naar rassen die optimaal presteren bij kunstlicht.”