Groenbemesters kunnen het bodemleven zo sturen dat volggewassen er profijt van hebben.
Groenbemesters drukken ieder hun eigen stempel op het bodemleven. Dat vertelde WUR onderzoeker Hans Helder op de Groenbemesterdag in Valthermond (Dr.). In een PPS wordt de relatie tussen groenbemesters en het bodemleven onderzocht.
Bekend was al dat een plant door het uitscheiden van suikers het bodemleven naar zijn hand zet om zo makkelijk voeding als nitraat of fosfaat op te kunnen nemen. Een nul-hypothese voor het onderzoek was dat het voor het stimuleren van het bodemleven niet uitmaakt welke groenbemester geteeld wordt. Dat blijkt volgens Helder toch anders. Bladrammenas en borage bijvoorbeeld drukken een stevig stempel op het bodemleven terwijl Japanse haver en hybride raaigras een minder uitgesproken effect hebben. Het is volgens de onderzoeker een realistisch idee dat je een groenbemester zo zou kunnen kiezen dat het hoofdgewas er het volgende seizoen van profiteert. Echter door de complexiteit van het bodemleven is de concrete relatie tussen groenbemester en volggewas nog niet gevonden. Onderzoek hiernaar gaat door.
GroenbemesterKeuzeWijzer
De keuze voor de meest geschikte groenbemester is lastig. Een teler moet daarbij rekening houden met aaltjes, andere ziekten en plagen, bemesting, structuur, onkruiden, biodiversiteit en kosten. De GroenbemesterKeuzeWijzer die binnenkort online beschikbaar komt is daarbij een hulpmiddel. De keuzewijzer is eigenlijk een digitale ontsluiting van het handboek groenbemesters. Op basis van het hoofdgewas en het volgende hoofdgewas en de doelen die de ondernemer met de groenbemester voor ogen heeft bepaalt de tool welke drie groenbemesters voor dit perceel het meest geschikt zijn. Maar ook welke absoluut ongeschikt zijn.