Ondernemers krijgen rekening niet.
De zwaar gedupeerde ondernemers in de groentesector mogen niet de rekening krijgen van de Duitse aanpak van het Ehec-drama. Dit stelt de groentesector in reactie op de verklaring van EU-commissaris Dalli. Die bracht vanmorgen in Brussel naar buiten dat verdenking van Spaanse komkommers als bron van de Ehec-uitbraak niet is bevestigd en een ban van enig product disproportioneel is.
De groentesector, verenigd in LTO (teelt), DPA (telersverenigingen) en Frugi Venta (handel) is bijzonder opgelucht over de verklaring, maar heeft er wel een dubbel gevoel bij. De sector wist al dat groenten in Nederland schoon zijn en veilig te eten. Nu blijkt dat ook de Spaanse komkommer is vrijgepleit, is een volstrekt heldere boodschap op zijn plaats in Duitsland, dat saladegroenten volkomen veilig zijn voor consumptie en normaal gegeten kunnen worden. “Daar mag geen misverstand over blijven bestaan, als er geen reële verdenkingen meer zijn”, stelt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland namens de groentesector.
Heldere communicatie moet resulteren in herstel van vertrouwen in saladegroenten en herstel van de consumptie. Aansluitend kan de afzet op gang komen. De sector hoopt op snel herstel van de handel met normaal niveau van afzet en acceptabele prijzen. Opdat de schade niet nog verder oploopt. Van Ruiten: “De huidige schade voor teelt en handel is gigantisch, volledig buiten hun schuld en invloedsfeer. En naar nu blijkt, volledig onterecht. Het moet volkomen duidelijk zijn dat de rekening niet bij deze groep ernstig gedupeerde bedrijven – veelal familiebedrijven – mag blijven liggen. Het is noodzakelijk dat er een EU Noodfonds wordt opengesteld, ook voor de collega’s in andere lidstaten die eveneens gedupeerd zijn.”
De groentesector sluit een schadeclaim niet uit. Eerst moet alle informatie uit Duitsland worden beoordeeld op hun werkwijze en communicatie. Bij reële verdenking gaat volksgezondheid boven economische belangen. Ook voor de Nederlandse groentesector heeft voedselveiligheid en volksgezondheid topprioriteit. “Gelet op de situatie in Duitsland, kunnen we begrijpen dat het voorzorgsprincipe wordt gevolgd. Maar nogmaals, we willen eerst inzicht in de procedure zoals ze die hebben gevolgd”, aldus Van Ruiten.
Bron: LTO Nederland