Groenten & Fruit Actueel
||

Recorddroogte, waterschappen proberen water vast te houden

recorddroogte

De waterschappen proberen zoveel mogelijk water vast te houden. De maand maart is dit jaar uitzonderlijk droog. Foto: Peter Roek

Maart was een recordmaand qua zowel droogte als zonuren, meldt weerplatform Weeronline. Gemiddeld viel er over het hele land slecht 5 millimeter neerslag in maart. Normaal is dat gemiddeld 56 millimeter. Daarmee is het de droogste maart in de afgelopen ruim 100 jaar.

Ook qua zonuren was er een record: dit jaar telde maart 248 zonuren tegenover gemiddeld 150 zonuren. Uit de landelijke neerslagkaart van het KNMI blijkt dat alleen in het noorden van Nederland – in de omgeving van Friesland – er behoorlijk wat regen is gevallen, zo’n 45 millimeter. In de rest van Nederland blijft de regenval over afgelopen maand bijna overal onder de 10 millimeter. Daarmee is tot zover een groot contrast met vorig jaar, toen Nederland te maken had met juist een heel nat voorjaar.

Water zoveel mogelijk vasthouden

Diverse waterschappen laten weten al maatregelen te nemen om water vast te houden. Tegelijk geven ze aan dat het schipperen is tussen aan de ene kant drogere gronden en aan de andere kant gebieden waar de grond na de afgelopen twee natte jaren nog steeds heel nat is. Het Brabantse waterschap De Dommel spreekt over het balanceren tussen twee uitersten. In het gebied dat de De Dommel beheert, kampten boeren vorig jaar met grote wateroverlast.

“Na een heel nat 2023 en 2024 waarin hoog grondwater veel overlast gaf, slaat het in korte tijd om naar het andere uiterste: geen regen en snel dalend grondwater”, geeft het waterschap op zijn website aan. “Voor onze waterbeheerders betekent deze omslag dat er per locatie voor maatwerk moet worden gekozen: kortdurend water afvoeren waar het nog erg nat is.”

Waterschap Vechtstromen – werkgebied: Twente, het Vechtdal en Zuidoost-Drenthe – laat weten in de drogere delen van het gebied de stuwen al op de zomerstand te hebben gezet. Tegelijk is het ook in deze regio op sommige plekken nog nodig om juist water af te voeren om capaciteit te creëren voor mogelijke (hoos)buien. De grondwaterstand is relatief laag voor de tijd van het jaar, geeft het waterschap aan. Het waterschap verwacht dat dit gezien het voorspelde weer de komende weken verder zal dalen.

“Omdat we nog aan het begin van het groeiseizoen staan is de watervraag nog niet zo hoog”, meldt Vechtstromen. “We voeren daarom voorlopig nog geen water aan uit andere gebieden, mocht dit nodig zijn zullen we hiermee starten.”

Waterpeilen richting zomerniveau

Waterschap Hunze en Aa’s (Oost-Groningen en Noordoost-Drenthe) liet net voor het weekend weten wel begonnen te zijn met de aanvoer van water uit het IJsselmeer. Het waterschap spreekt van ‘een vroege start’ en is ruim een maand eerder begonnen met de verhoging van de waterpeilen richting zomerniveau. Met het aangevoerde water kunnen watergangen in het gebied ‘doorgespoeld’ worden om te voorkomen dat het zoutgehalte niet oploopt.

In het werkgebied van waterschap Rivierenland zijn boeren in het akkerbouwgebied (omgeving Altena, Noord-Brabant) lokaal begonnen met het beregenen voor het zaaien, poten en kiemen van gewassen, zo meldt dit waterschap. Ook hier wordt op steeds meer locaties het zomerpeil al aangehouden. Rivierenland geeft ook aan dat in de fruitteeltgebieden, zoals de Betuwe, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en de oostelijke Tielerwaard, handstuwen iets boven zomerpeil kunnen worden ingesteld. Telers kunnen komende maand dan beregenen, mocht dit nodig zijn vanwege de nachtvorst.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers