In 2013 zijn 58 glastuinbouwbedrijven verkocht, vooral aan koopjesjagers. Dat aantal is niet eerder gemeten door de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV) die kadastergegevens voor het onderzoek gebruikte.
Eind 2013 stonden 79 bedrijven te koop, maar dat hele jaar 2013 werden dus 58 bedrijven verkocht. Sinds 2009 loopt het aantal verkochte bedrijven op van iets meer dan 10 naar 47 in 2012 en dus 58 in 2013. De stijging van het aantal te koop staande bedrijven verliep iets minder snel, van 72 naar 79. Wel constateert de NVM-makelaarsorganisatie dat de verkoopprijs lager is. “De prijsdaling heeft met name plaatsgevonden in de niet specifieke glastuinbouwgebieden”, aldus Arjan Van der Waaij, voorzitter van de vakgroep A&LV. “Er zijn in 2013 veel gedwongen transacties geweest. Bedrijven die zijn ingericht voor een bepaalde teelt met veel specifieke voorzieningen, en investeringen, zijn moeilijk verkoopbaar. Als deze bedrijven worden verkocht, brengen de specifiek aangebrachte voorzieningen relatief weinig op.”
De stijging van het aantal transacties is niet geheel structureel, voorziet Van der Waaij. De krachten op deze markt zijn deels gestuurd door de opbrengstprijzen voor producten. Er spelen ook structurele ontwikkelingen een rol, zoals schaalvergroting. Grotere bedrijven kunnen met de overname van een bedrijf goedkoop productie uitbreiden. “Stel dat ze een tuin kopen van drie ton en renoveren het voor drie ton, terwijl een nieuwe kas een miljoen kost, leidt zo’n aankoop tot een kostprijsdaling. Zolang de rente laag blijft en de transactieprijs laag is, zie ik wel een markt ontstaan.”
Het aantal verkochte tuinbouwbedrijven (fruit, groente, maar exclusief glastuinbouw) daalde in 2013 iets van 30 naar 23. Ook het aantal te koop staande tuinbouwbedrijven uit dezelfde categorie daalde iets van 50 naar iets meer dan 40.