Appeltelers kunnen via gecontroleerde distributie het middel Raptol inzetten tegen de appelbloesemkever. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had hier negatief over geadviseerd.
Dat blijkt uit de publicatie van het besluit in de Staatscourant. Het middel krijgt een tijdelijke vrijstelling voor de gangbare en biologische teelt. Tot 15 april geldt de vrijstelling. Telers moeten wel aan koopvoorwaarden voldoen, die betrekking hebben op het certificaat van de distributeur, een SKL-keuringsrapport en een eigen verklaring voor de teeltvrije zone hebben.
Naleving blijft een zorgpunt, daarom besluit ik om dit middel alleen toe te staan onder voorwaarden van gecontroleerde distributie
Landbouwminister Piet Adema kiest na afstemming met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat daarmee voor een vrijstelling die in 2023 nog achterwege bleef. Veel telers leden daardoor enorme schade. “Naleving blijft een zorgpunt, daarom besluit ik om dit middel alleen toe te staan onder voorwaarden van gecontroleerde distributie”, zo schrijft Adema. Hiermee is het kopen en in het bezit hebben van het middel niet toegestaan als telers niet kunnen aantonen aan de toepassingsvoorwaarden te kunnen voldoen, zo schrijft de minister ook.
NVWA geeft negatief advies
De NVWA geeft een negatief advies over de vrijstelling. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) adviseerde wel positief. De NVWA denkt dat het lastig wordt toezicht te houden op gebruik van het middel, vooral bij gangbare telers. Daar komt bij dat de NVWA met name bij deze groep telers lage verwachtingen heeft over de naleving. Voor de kleinere groep biologische telers is toezicht makkelijker te organiseren en is de verwachting van de naleving van de voorschriften ‘gemiddeld’.
Voor de vrijstelling speelt mee dat de sector inzet op alternatieven, zoals het ontwikkelen van een val op basis van bundels bindbuis voor het massaal vangen van de kever. Ook loopt er onderzoek naar het voorkomen en verwijderen van alternatieve overwinteringsplaatsen voor de kever.
Zonder de vrijstelling van Raptol kan de appelteelt nu op geen enkele andere redelijke wijze beschermd worden tegen appelbloesemkever. Zonder behandeling verliezen telers een kwart van de productie in de bomen op 35 procent van de percelen, is de inschatting. Afgelopen jaar waren er signalen van grotere schades bij telers.
Ook vrijstelling voor Curatio
LNV-minister heeft ook onder voorwaarden een tijdelijke vrijstelling gegeven voor het middel Curatio. Dit middel beschermt tegen schurft in de biologische teelt van appel en peer. Curatio is een middel gebaseerd op kalkzwavel. De tijdelijke vrijstelling vervalt op vrijdag 28 juni.