Extensieve glastuinbouwbedrijven moeten geholpen worden aan duurzame warmte. Dat voorkomt dat deze bedrijven stoppen en overgenomen worden door intensieve bedrijven.
Extensieve glastuinbouwbedrijven hebben belangrijke voordelen in de toekomstige warmtevoorziening. Deze bedrijven moeten dan ook geholpen worden in hun energietransitie, schetst het rapport Nationaal Plan Energiesysteem. Een van de verdiepingsdocumenten (Transitiepaden gebruikssectoren) van dit overheidsrapport stelt dat deze bedrijven goed met alleen basislastwarmte uit de voeten kunnen en zullen zo geen of weinig schaarse energiebronnen gebruiken. Die basislastwarmte komt vaak uit warmtenetten voor geothermie of restwarmte.
Intensieve bedrijven hebben naast warmte voor basislast ook energiebronnen (waterstof, biomassa en biogas) nodig voor aanvullende hogere warmtebehoeftes als middenlast en pieklast. Dat laatste is vooral in de winter nodig op intensieve bedrijven.
Decentrale opwek warmte
Het rapport schetst belangrijkste uitgangspunten bij de warmtevoorziening van de glastuinbouw voor de toekomst. Naast de focus op energiebesparing moet decentrale opwek van warmte worden gestimuleerd. Zo zal de voorziening van warmte aan de glastuinbouw minder afhalen van warmtevoorziening aan andere sectoren. Bovendien zijn er extra kansen als warmtenetten voor kassen gekoppeld zijn aan de gebouwde omgeving. Door slim gebruik te maken van andere temperatuurafname valt meer warmte uit een netwerk te winnen.
Die lokale mogelijkheden liggen vooral op gebied van aard- en restwarmte in een netwerk en naar warmtepompen in combinatie met een warmte koude opslag (wko). Met deze bronnen kan het grootste deel van de basislast en lage middenlast worden voorzien, stelt het rapport. Ook voor warmte voor de vraag van bedrijven voor hoge middenlast spelen warmtepompen in combinatie met een wko en restwarmte een rol. Daar komen ook schaarse energiebronnen en e-boilers in beeld die nodig zijn voor pieklast en als back-upwarmtevoorziening.
Deze bronnen bieden ook mogelijkheden voor tuinders die geen toegang hebben tot collectieve warmteoplossingen. De onderzoekers noemen het echter zeer de vraag of dit betaalbaar zal zijn.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/