Nederland koerst af op een 5% groter Conference-oogst en 11% lagere oogst Doyenné du Comice. Bij appels groeit alleen de productie Junami en is er krimp bij alle andere rassen.
Dat heeft de werkgroep oogstraming van het GroentenFruitHuis vastgesteld, in samenwerking met NFO. Het gaat om informatie uit tellingen door Delphy in een groot aantal fruitboomgaarden door Nederland.
De 5% groei bij Conference komt deels door een groter areaal (+2%) en deels door een betere verwachte productie. De verwachte productie is 290 miljoen kilo Conference tegen 275 miljoen kilo de twee voorgaande jaren. Op dit moment ligt nog 8 miljoen kilo in koelcellen opgeslagen overigens.
De groei bij peren in areaal is het hoogst in de categorie ‘overig’. Daar groeit het areaal 3%, al gaat het om beperkte hoeveelheden ‘nieuwe peren’ als Sweet Sensation en Migo, zo laat het GroentenFruit Huis weten op vragen.
De recordoogst peren (Conference) komt tegen de achtergrond van een verlengde boycot door Rusland. Dit najaar worden daarom initiatieven gezocht om de binnenlandse afzet zo goed mogelijk in te zetten met campagnes.
Krimp appels
Bij appels daalt de productie Elstar en Jonagold beide 2%. De productie Kanzi krimpt 5%, zo blijkt uit de cijfers. Junami is het enige ras van omvang dat een productiestijging laat zien (+5%). Ook bij appels is de categorie overig een stijger (+9%). De grootste daler is Golden Delicious met 16% krimp bij de komende productie.
Grove maat
In de werkgroep voor oogstraming werd het beeld bij individuele telers bevestigd dat relatief grove vruchten te verwachten zijn. Dat zou het gevolg zijn van een voorspoedig groeiseizoen tot dusver. Dat betekent dat er relatief minder kleinere maten voor kleinverpakkingen uit te sorteren zijn, belangrijk voor het bepalen van de middenprijs.
Trend
De trend van de afgelopen jaren zet zich door: minder appels en meer peren. De oogstraming komt uit op 332 miljoen kilo appels en 352 miljoen kilo peren. Dit komt ten opzichte van vorig jaar neer op een lichte daling van appels (-1%) en iets meer peren (+1%). Het oppervlak met peren is inmiddels bijna 2.000 hectare groter dan het appeloppervlak.