De Rabobank wil Nederlandse ondernemers in agri- en food verder helpen bij internationale activiteiten, ook in de zwaar geplaagde tuinbouw.
De hoofdlijn van die nieuwe internationale strategie Banking4Food werd donderdag bekend gemaakt. Daarmee spreekt de bank een bericht tegen in het Financieele Dagblad van een dag eerder dat (buitenlandse) tuinbouwprojecten ‘on hold’ staan.
Tomatenbedrijf RedSar presenteert zich in die krant als partner voor investeerders in buitenlandse teeltvestigingen omdat de Rabobank niet meewerkt aan plannen in Turkije en Azië. RedStar had bij Rabobank Westland een schuld van 90 miljoen euro, dat is de limiet. RedStar heeft ook een omzet van 90 miljoen euro en maakte in 2013 nog een krappe winst van twee miljoen euro, ondanks de tuinbouwcrisis.
Dat de bank structureel de geldkraan dichtdraait, is een verkeerd beeld, stelt de bank in een reactie. Het betreft hier een individuele afweging waarover de bank geen uitspraak doet. Wel zegt Fred van Heyningen, directeur van Rabobank Westland, in een spotje over die nieuwe internationale strategie ‘Banking4Food’ de discussie met ondernemers aan te willen gaan en vooral ook lef te willen tonen.
Banking4Food draait om de toenemende vraag naar voeding de komende decennia: ‘De uitdaging voor de wereld voor de komende decennia: twee keer zoveel voedsel produceren, met de helft van de grondstoffen, de factor ‘4’ in Banking4Food. De enige manier is: veel efficiënter produceren. De Rabobank en Nederland moeten daar een rol in spelen. Want over de hele wereld zien veel mensen Nederland als het agriland bij uitstek’, zo schrijft de bank.