Doorgaan naar artikel

Rabobank: stoppersregeling glasbedrijven

De Rabobank gaat meer doen om onrendabele glasgroentebedrijven te helpen stoppen.

Dat is onderdeel van het herstelplan van Rabobank, bedrijfsleven en overheid, getrokken door Cees Veerman. De bank rekent daarbij wel op steun van gemeentes en provincies. De Rabobank zet zo een bijzondere stap in haar financieringsbeleid, vooralsnog alleen voor de glasgroentesector. In die sector loopt de Rabobank ook de meeste risico’s. Ook moet haar financieringsbeleid samenwerking tussen telers gaan afdwingen.

Door stoppers nu te helpen kan de verkaveling en vernieuwing van het glasbestand in vooral het Westland eindelijk op gang komen, is de verwachting. Het betekent geen warme sanering, maar de bank gaat met ‘begrip en compassie meewerken aan het beëindigen van bedrijven die geen reëel uitzicht hebben op continuïteit’. Dat staat in het rapport dat Cees Veerman maakte in opdracht van de zogenaamde coalitie van Rabobank, bedrijfsleven en overheid.

Herstructureringsfonds

Ruud Huirne, directeur Food en Agri van de Rabobank, maakt niet bekend hoeveel geld de Rabobank heeft gereserveerd voor het nieuwe stoppers- en herstructureringsbeleid. Wel is een inventarisatie gemaakt van de zwakkere bedrijven in de portefeuille.

Het gereserveerde geld kan de bank gebruiken door bedrijven tijdelijk in portefeuille te nemen, of juist te helpen met investeren. Huirne: “Een groot deel van de bedrijven heeft een slecht rendement, maar daarvan heeft een belangrijk deel wel zicht op continuïteit. De bedrijven met een oude glasopstand komen er alleen niet uit, maar het kan zijn dat ze dat samen met een ander bedrijf wel kunnen of in een ander gebied. Dan kan met financiering de zaak weer op gang komen.” Ook kan de bank stoppers helpen met investeren in activiteiten buiten de tuinbouw.

Onrendabel

Het herstelplan voor de glasgroentesector moet de concurrentiekracht versterken door sanering van onrendabele bedrijven en het doorvoeren van innovaties op gebied van afzet en verwerking van producten, maar ook kennis in infrastructuur en logistiek en energievoorziening. Overheid, bedrijfsleven en Rabobank hebben zich achter dat plan geschaard.

De vijf grote telersverenigingen in glasgroenten vormen samen een Federatie GlasgroenteOrganisaties om stap voor stap tot samenwerking te komen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin