De Rabobank heeft de verbinding met de glasgroentesector hersteld door met een sectorstrategie te komen. Dat constateert burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland.
Negen maanden nadat de burgervader in zijn nieuwjaarstoespraak kritiek uitte op de betrokkenheid van de Rabobank bij de glastuinbouw (de bank zou niet meer met de voeten op tuinbuwgrond staan en na goede jaren voor 2008 te weinig doen voor behoud van het cluster) ziet hij verandering. “Het is heel goed dat in negen maanden een plan van aanpak is gekomen en dat overheid, telersverenigingen en financier hun krachten hebben gebundeld en met een mooi breed pakket komen. Je ziet nu dat de bank zich gaat inzetten voor de sector.” Daarmee claimt Van der Tak overigens niet dat het uitsluitend zijn uitspraken zijn die verandering tot stand gebracht hebben.
Of het nieuwe beleid om herstructurering in het Westland vlot te trekken ook tot meer stoppers zal leiden is niet duidelijk. “Er zijn meer kansen om te stoppen of om je bedrijf te versterken. Het kan dus twee kanten opgaan.” Van der Tak gelooft dat deze stap van overheid, telersverenigingen en Rabobank de doorbraak is waarnaar zo lang gestreefd is. “Er zijn nu echt krachten gebundeld tot een breed gedragen plan. Iedereen wil de concurrentiekracht vergroten. Dat is een verschil met eerder.”
De gemeente Westland draagt bij op ruimtelijk gebied. Deels door gelden in te zetten in infrastructuur (bv Poelzone) maar ook met een garantstelling van zes miljoen euro voor een aardwarmteboring, bijdragen aan onderzoek en lobby. Van der Tak was niet direct betrokken bij sectorgesprekken, maar is door de partijen wel op de hoogte gehouden, laat hij via zijn woordvoerder weten.