Doorgaan naar artikel

‘Rabobank spoort glastuinbouw aan tot actie’

De herstructurering van de glastuinbouw ligt op zijn gat. Van het oorspronkelijke plan om kleiner, verouderd glas te saneren om ruimte te maken voor opschaling en moderne kassen, komt vooralsnog niet veel terecht. Simpele reden: de prijzen zijn (te) goed.

Glasgroente beleefde ook al twee uitstekende jaren. Het optimisme in de sector is groot. Ofwel, er staat geen kas te koop! En dat wat al wordt aangeboden, ontsnapt aan de slopershamer en krijgt een bestemming in sierteelt of zachtfruit.

En toch moet er wat gebeuren, waarschuwt Rabobank in zijn sectorvisie ‘De Nederlandse glasgroentesector naar voren’. De ondertitel ‘Bouwen aan een robuuste onderneming in 2026’ is veelzeggend.

Rabobank deelt het optimisme van de telers. De markt voor groenten is goed. Er liggen volop kansen voor de Nederlandse tuinbouw. Niet zozeer in de bulkproductie, maar in onderscheidende kwaliteit. En dat kan breed worden opgevat: van gemak tot exclusiviteit, van duurzaam tot snelheid. Nederland kan zich op die manier wapenen tegen de oprukkende concurrentie uit met name Spanje.

Haast maken

De huidige organisatievorm is ontoereikend voor die toekomst, stelt de bank in de sectorvisie. De ondernemersvorm moet robuuster. En er is haast geboden: 2026 is dichtbij. Ruwweg ziet Rabobank drie soorten ondernemingen ontstaan. Het vergaand collectief van ‘kleinere’ bedrijven of dat echt grote bedrijf dat jaarrond een breed assortiment belevert. De marktplaats verandert ook: van supermarkt naar online en gepersonaliseerd. Het zelfstandig kleiner bedrijf heeft in de ogen van de bank alleen bestaansrecht in de nichemarkt. Niks mis mee, maar niche betekent hooguit 10% van de markt.

Niet één type keten zaligmakend

En ook hier echoot de term ‘keten’. Het tuindersbedrijf van de toekomst is onderdeel van een keten. Niet één type keten is zaligmakend. Wel een die regie voert, en met volledige uitwisseling van informatie. Alles draait hier om vertrouwen.

Rabobank verschuilt zich in de sectorvisie niet. De timing is ook niet toevallig, nu project-HOT vastloopt. Daar is niks mis mee. Dat weet iedereen in de sector. Vrijblijvend is het evenmin. De bank zal als belangrijkste geldverstrekker de plannen van tuinders in het licht van dit toekomstbeeld beoordelen.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin