Rabobank pleit voor een nieuwe brede aanpak om te zorgen dat alle glasgebieden kansen houden op energietransitie en zo een toekomst hebben.
Tussen telers in verschillende glasgebieden ontstaan concurrentieverschillen omdat niet overal evenveel kansen op verduurzaming zijn. De aanpak van het terugdringen van CO2-emissies wordt tot op heden sterk gedomineerd door een bedrijfsgerichte en een sectorale aanpak, stelt de Rabobank. In gebieden met een sterk geconcentreerde glastuinbouw zoals Zuid-Holland is energietransitie zo nog wel te realiseren. In gebieden met veel verspreide kleine clusters of solitair glas, is een andere aanpak nodig. Daar werkt een sectorale aanpak niet genoeg, omdat er bijvoorbeeld geen aardwarmte aanwezig is. Dit kan leiden tot veranderingen in de concurrentiepositie van bedrijven in de diverse tuinbouwgebieden, versterkt door de huidige hoge energieprijzen.
Als dit niet breed wordt opgepakt, gaat dit bedrijven raken in hun financierbaarheid, stelt de Rabobank. Dinsdag 5 juli presenteerde de bank een studie naar de verduurzamingskansen in verschillende glasgebieden.
Kansen buiten sector
Vooral voor kleinere tuinbouwgebieden bepleit de Rabobank meer aandacht voor een gebiedsgerichte aanpak, waarbij zoveel mogelijk partijen aansluiten, ook van buiten de sector. Dat moet telers helpen transitiekansen te zoeken, door bijvoorbeeld samen te werken met een bierbrouwerij of industrieterrein of met een boer met biovergisting. De Rabobank zal daar haar eigen netwerk bij inzetten.
Regiostrategie moet opnieuw
Dat de kansen voor kleinere glasgebieden nog niet voldoende in kaart gebracht zijn, is een gemiste kans. Ook door gemeentes is in hun regionale energiestrategie nog niet genoeg gekeken naar tuinbouwkansen voor verduurzaming. Dat proces moet nu opnieuw en grondig gebeuren, pleit de bank. Ook telers moeten zelf aan het stuur komen en samen kijken naar nieuwe kansen voor duurzame energie.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/