FTC hoopt de Nederlandse deelname aan de termijnmarkt voor peren voor het volgende afzetseizoen te kunnen verviervoudigen. Die hoop is gestoeld op goede resultaten in het lopende seizoen en steun van de Rabobank.
De Fruit Trading Company (FTC) is op een derde van het seizoen voor perentermijncontracten en heeft er goede moed op dat per 31 mei de deelnemende telers een bijbetaling zullen krijgen. De termijnhandel in perencontracten heeft tot nu toe een gemiddelde prijs van 62,4 cent opgeleverd. De daadwerkelijke perenprijs volgens de FTC-index was tot op heden 53,7 cent. De perenprijzen voor de klokken van de Belgische fruitveilingen BFV en Belorta zullen al zeer steil moeten oplopen om nog tot een gemiddelde van meer dan die 62,4 cent te komen, stelt FTC-directeur Dirk Coucke.
Termijncontracten 2020-2021
Gisteravond gaf Coucke een update van de termijnhandel in perencontracten, op een goed bezochte regionale NFO-vergadering in Benschop. Te gast waren ook de Nederlandse leden van de Fruit Trading Company. Dat zijn er dit jaar nog maar 5, tegen 85 Belgische leden. Tot eind 2019 kunnen echter weer nieuwe perentelers instappen. De verkoop van termijncontracten voor perenseizoen 2020-2021 gaat namelijk ook deze winter al van start.
Coucke hoopt op zo’n 20 extra Nederlandse deelnemers. “Ik begrijp helemaal dat men aan dit idee van termijnhandel moet wennen”, zegt hij. “Het is geen eenvoudig verhaal.” Maar met het praktijkvoorbeeld van de verkoop van termijncontracten tot nu toe wordt het voor iedereen tastbaarder.
Rabobank stimuleert deelname termijnhandel
Ook helpt het dat de Rabobank deelname van Nederlandse telers aan de FTC toejuicht. De telers kunnen bij Rabobank nu hun lopend krediet verhogen met het bedrag dat ze bij de FTC moeten storten als waarborgsom. Voor elke ton peren die telers inbrengen moeten deelnemende telers (net als deelnemende handelaren) een waarborg storten van € 150. Gemiddeld brengen telers nu bijna 100 ton in, wat neerkomt op een bedrag van € 15.000. Na het afgelopen, verliesgevende seizoen niet een bedrag dat elke teler zomaar heeft liggen. Rabobank verschaft het extra krediet specifiek voor dit doel tegen hetzelfde rentepercentage dat telers al voor hun bestaande krediet betalen.
Telers die nu instappen voor het seizoen van september 2020 tot en met mei 2021 doen dat weer met een volume van minstens 10% en maximaal 35% van hun perenproductie. Voor het betalen van de waarborgsom krijgen ze tot en met eind mei 2020 de tijd.
Instappen op stijgend sentiment
Het is volgens de al bij FTC aangesloten telers een goede tijd om nu in te stappen. Het lopende seizoen is immers van meet af aan voorspeld als een seizoen met een door de krappere oogst stijgende prijzen. Coucke: “Een peiling onder onze 90 telers toont grofweg twee scenario’s voor de rest van het seizoen. Een optimistisch lijn naar 86 cent eind mei. En een laat ons zeggen realistische lijn naar 79 cent.”
In elk geval een oplopend sentiment. En daar wil FTC graag op meeliften in de verkoop van termijncontracten voor seizoen 2020-2021, juist nog vóór dat er al sprake is van knoppen, bloei, nachtvorst of hagel. Voor dat nieuwe seizoen heeft FTC ook termijncontracten in voorbereiding voor niet alleen het hele seizoen, maar ook voor drie kwartalen van drie maanden en wellicht ook per afzonderlijke maand voor seizoen 2021-2022.
In de jaarlijkse Sinterklaasdip
Overigens is het sentiment op dit precieze moment iets dalend. Maar dat is een langjarig verschijnsel in de fruitverkoop in november. “Als de Sint op zijn stoomboot aankomt, dan vertonen de hardfruitprijzen een dip. Of dat nu komt door het snoepgoed of de mandarijntjes, negen van de tien jaren is dat zo.”