Rabobank Westland richt haar financieringsbeleid op het versterken van sterke glasbedrijven. Voor zwakkere bedrijven moet een oplossing bedacht worden.
Dat zei Ruud van der Vliet, directeur bedrijven bij Rabobank Westland, tegen Westlandse politieke partijen tijdens een raadsinformatieavond dinsdag. Van der Vliet schetste fundamentele wijzigingen in de toekomstige afzetmarkt – waaronder internationalisering en zaken als 3D-printing van voeding. De sector moet zich met de Rabobank daartegen wapenen, met name door modernisering van het glasareaal. De bank heeft daarvoor veel geld voor opzij gezet. “Ik kan niet zeggen hoeveel dat is, maar het gaat dan niet om vijf miljoen, maar om een echt substantieel bedrag.”
Selectie
De bank wil streng gaan selecteren bij toekomstige financiering. Van der Vliet stelde onomwonden dat voor glasgroentebedrijven met minder dan vijf hectare verouderd glas eigenlijk geen zelfstandige toekomst is. “Het kan zijn dat je een goede teler bent, maar geen goede ondernemer. Er zijn dan modellen denkbaar dat je je als teler aansluit bij een grotere organisatie waar je aandeelhouder van wordt.” Rabobank Westland heeft het dan over gedifferentieerde klantbenadering, waarbij bedrijven met een minder sterke toekomst een ‘zachte landing maken’.
Van der Vliet benadrukte het belang van aanbodbundeling en verticale ketensamenwerking. De bank moet nog uitwerken hoe dat het financieringsbeleid in de toekomst gaat beïnvloeden. Eerder noemde de bank het een voorwaarde voor toekomstige financiering.
Geen Rabo-speeltje
Bij het aanpakken van een glasgebied door uitkopen, saneren en herbouwen, wil de Rabobank samenwerken met andere banken. “Ons is dit ook op het netvlies gekomen. We springen bij herstructurering over onze eigen schaduw heen. Als we een gebied willen herontwikkelen mag dat niet afhankelijk zijn van welke bank je financiert. We staan open voor samenwerking met andere partijen. Dit is geen speeltje van de Rabobank.”