Vertical farming is in specifieke gebieden in de wereld voor bepaalde gewassen een aanvulling op de huidige teeltwijzen, maar het zal niet de teelt van groenten in de volle grond en in kassen overnemen.
Dat schrijft de Rabobank in haar analyse van internationale groentetrends: de World Vegetable Map 2018. De bank signaleert een opmars van allerlei initiatieven op het gebied van ‘urban farming’ en ‘vertical farming’, de teelt van groente onder gecontroleerde omstandigheden zonder daglicht. De meeste initiatieven zijn momenteel geconcentreerd op het noordelijk halfrond, in de buurt van grote consumentenconcentraties in Noord-Amerika, West-Europa en noordoost Azië, aldus de bank.
In haar wereldwijde analyse beschrijft de bank de internationale ontwikkelingen in de groentehandel. Die is nog altijd voor circa 95% lokaal. Toch zijn er ontwikkelingen op die internationale groentehandel. Het Midden-Oosten en Azië ontwikkelen zich als importlanden, waar dat voorheen vooral toebehouden bleef aan West-Europa, Rusland en de Verenigde Staten.
Bewerkte groente
Op die markten groeit de afzet van onbewerkte producten niet meer, maar zal de markt groeien voor versproducten als die voldoen aan de gemakstrend. Wereldwijd daalt de consumptie van conservengroente, maar voor diepvriesgroente stijgt de consumptie nog licht.
Marokko is duidelijk in opkomst als verse groentenaanbieder voor de Europese markt. Zeer opvallend is de rol van Mexico als groentetuin voor Noord-Amerika. Die positie is sterk uitgebouwd in het afgelopen decennium, stellen de analisten van de bank.
Nederland blijft achter bij bio
Nederland heeft een relatief kleine biologische groenteconsumptie. In Nederland, dat een vergelijkbaar welvaartspeil kent als Zweden en Oostenrijk, ligt het aandeel biologisch in de consumentbestedingen aan groente en fruit op 5%. Mogelijke oorzaken zijn volgens de bank: keuzes van supermarktketens ten aanzien van het assortiment biologisch, de beschikbaarheid, prijs en kwaliteit van conventioneel geteelde groenten en culturele factoren.