De financiële buffers van de meeste glasgroentebedrijven zijn sterk genoeg om een winter met duur gas te doorstaan.
Dat stelt Arne Bac van de Rabobank. De bank ziet dat glastuinders de afgelopen jaren gemiddeld genomen goede rendementen hebben gehaald. Bovendien worden lang niet alle bedrijven hard getroffen door de huidige hoge gasprijzen. “Het is helemaal afhankelijk van hoe de energiemix er op een bedrijf uitziet”, stelt Bac. “Wanneer en voor welk volume is er voor welke gas- of stroomprijs vastgezet voor de langere termijn? Dat is een enorm diffuus beeld.”
Ook de vraag hoeveel bedrijven er al deels of geheel zijn overgegaan naar alternatieve warmtebronnen zorgt ervoor dat er niet zomaar een inventarisatie kan worden gemaakt. “Maar ook dat we vooral niet te snel moeten uitgaan van de aanname dat de glastuinbouw in zwaar weer terechtkomt.”
Eigen inventarisatie Rabobank
Rabobank maakt uit de eerste eigen inventarisatie van de glastuinbouwklanten op dat op dit moment slechts een enkele teler al krap komen te zitten. “Dat gaat om bedrijven die nu deels of geheel afhankelijk zijn van duur daggas én bijvoorbeeld net een flinke investering hebben gedaan of waar financieel onverwachts wat is gebeurd.”
‘Niet anders kijken naar energierisico’
Volgens Bac is de huidige onrust op de energiemarkten nog geen aanleiding om anders te gaan kijken naar het energierisico van glastuinbouwklanten. “Dat speelt sowieso altijd een belangrijke rol in het financiële overzicht van een glastuinbouwbedrijf. Maar de keuze van een energiestrategie is wel echt een ondernemersbeslissing. De telers die nu met een dure daggasstrategie zitten, hebben van diezelfde strategie vorig jaar ook profijt van gehad.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/