Rabobank staat sympathiek tegenover een fonds voor ruilverkaveling in oude glastuinbouwgebieden. De bank neemt daar echter geen voortrekkersrol in, zoals door de Zuid-Hollandse gedeputeerde Govert Veldhuijzen in Groenten & Fruit wordt gesuggereerd.
“Een vorm van herstructurering om tot kavels te komen die economisch aantrekkelijker zijn is zeker behulpzaam”, stelde directeur Food & Agri Ruud Huirne van Rabobank op een bijeenkomst vandaag van de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten. In de high level groep die doende is de onderzoeksresultaten en adviezen van McKinsey om te werken tot een nieuwe sectoraanpak, zijn al Google Maps kaartjes ingetekend, verklapte Huirne.
“Maar voor er knopen doorgehakt worden over een herstructureringsfonds of een grondbank, moet er volgens Huirne overeenstemming zijn over een goed verdienmodel. “De Nederlandse telersverenigingen zijn de laatste jaren elkaars grootste concurrent. Zonder ketenregie pakken de telers dat nu onhandig aan en bepalen de laatste goedkope 2 of 3 procent van het aanbod de marktprijs.”
In de genoemde high level groep waarin behalve Rabobank ook overheden, organisaties als LTO, DPA en Frugi Venta zitting hebben, nemen de telersverenigingen nu de verantwoordelijkheid voor een verstandiger verdienmodel. “We zijn nu aangekomen in de fase van het doorrekenen van de modellen om te zien welke het beste is voor het verbeteren van de inkomenspositie van de telers en het behoud van rendement voor de gehele sector.”
Bij die modellen is ook het creëren van een top-coöperatie opgenomen. Ook het model van een Friesland-Campina voor de tuinbouw is de revue gepasseerd. De plannen worden ook getoetst door kartelwaakhond ACM.
Huirne liet ook doorschemeren dat de prestaties van de verschillende telersverenigingen voor de teler tot op heden zeer vergelijkbaar zijn. “Een van de verenigingen als voorbeeld aan de rest voorhouden had geen zin.”