De Rabobank en andere instanties in de glastuinbouw rekenen de komende maanden op meer stoppende glasgroentebedrijven, maar een drastische uitstroom wordt niet verwacht.
Eén Nederlandse afzetorganisatie zegt een A-4 vol met afvallende bedrijven in Nederland te kennen binnen en buiten de eigen organisatie. Op dit moment kan niemand dat bevestigen of ontkennen.
De Rabobank laat, bij monde van sectormanager tuinbouw Cor Hendriks, echter weten dat geen grote uitstroom wordt verwacht. “We voorzien geen drastische ontwikkeling, eerder een beperkte stijging van het aantal stoppers. We zitten met veel bedrijven nog in een oriëntatiefase, maar daarnaast staan al een aantal komkommerbedrijven leeg waar de derde teelt niet is geplant.”
Ook makelaarskantoor Vellekoop ziet nu een ontwikkeling naar meer aanbod van glasbedrijven. “Het is beperkt, althans als er tien procent meer bedrijven te koop staan op een aantal van 100, is dat nog beperkt te noemen.” Het kantoor heeft daarnaast nog een aanbod ‘stille verkoop’. Over die portefeuille geeft de makelaar geen gegevens prijs.
Een glastuinbouwadviseur zegt niet verrast te zijn over het antwoord van de Rabobank. Ook dit jaar wil de Rabobank de onroerend goed markt niet teveel onder druk zetten, want dan wordt de schade alleen groter. Hendriks wijst van de hand dat de bank aan sectorbeleid doet. “Het gaat echt om individuele gevallen waar we over beslissen. Er is ook geen duidelijk beeld wat voor bedrijven stoppen. Het zijn jonge en oude bedrijven, groot en klein. Stoppers of faillissementen komen over de linie voor.” Of ze allemaal op een A-4 passen, kan Hendriks in deze fase niet zeggen.
Eerder liet LTO al weten dat de Russische boycot 150 tot 200 bedrijven de kop zal kosten. Dan rekent LTO ook met uitstroom van fruitbedrijven. Dat aantal wordt nergens bevestigd. Een erkende ’tuinbouwcurator’ laat wel weten dat hij signalen van bedrijfsadviseurs en andere partijen ontvangt dat ‘er nog wat staat te gebeuren’.