De Nederlandse Rabobanken moesten in totaal in 2014 meer verliezen op slechte leningen incasseren.
Volgens de Rabobank zijn kosten voor kredietverliezen in de agrisector vooral geconcentreerd in de glastuinbouw. In 2014 verbeterde de situatie voor de ondernemers in deze sector niet. De bank noemt mede de stresstest van de Europese Centrale Bank als drijfveer om de balans op te schonen en slechte leningen af te schrijven.
Dat schrijft de Rabobank in het jaarbericht over 2014. In totaal bedroegen de kosten kredietverliezen 1,42 miljard euro, wat een stijging betekent van 38 miljoen euro. Naast de glastuinbouw, noemt de Rabobank ook het commerciële vastgoed waar verlies genomen werd op slechte leningen.
11 procent
De kredietverlenging aan de Nederlandse agrisector daalde in 2014 met 2 procent naar 28,4 miljard euro. Binnen de totale kredietverlening aan de food- en agrisector gaat het grootste deel, 25 procent, naar de vleessector. Bijna 20 procent wordt verstrekt aan de akkerbouw, 15 procent aan de zuivelsector en 11 procent aan de groente- en fruitketen.
Leasing
De kredietverlening aan de agrarische sector middels leasing nam met 16 procent toe tot €10,6 miljard. Boeren, tuinders en loonwerkers kiezen er vanuit financiële overwegingen vaker voor een machine niet te kopen maar te leasen. De food- en agrisector maakt inmiddels 32 procent uit van de totale leaseportefeuille.
Winstdaling
De Rabobank heeft het afgelopen jaar ruim 8 procent minder winst gemaakt. De nettowinst kwam uit op 1,8 miljard euro. De nieuwe topman van de Rabobank, Wiebe Draaijer, vindt de resultaten niet onbevredigend, maar voor de toekomst is het echter nog onvoldoende.
De bank heeft het afgelopen jaar flink in de kosten gesneden. Het personeelsbestand liep met 15 procent terug. Bij de bank verdwenen 3000 voltijdsbanen. Ook dit jaar worden er filialen gesloten en banen geschrapt.