‘Rooien verliep door regen, vorst en hoge waterstand niet volgens ‘t boekje’
Op 24 januari ging in de vervroegde rabarber van Martin Peeters in Venray-Heide de kachel aan. “De rooiomstandigheden buiten waren verre van ideaal, maar uiteindelijk zijn we zo’n tien dagen eerder begonnen met opstoken dan we gewend zijn.”
Maas op zijn hoogst
Veel regen, vorst en de hoge stand van de Maas maakte dat het rooien niet volgens het boekje verliep. “Ze zijn opgerooid na die lange vorstperiode, toen het water van de Maas op zijn hoogst was. We dachten, als dat maar goed gaat, maar uiteindelijk is dat dus ruimschoots gebeurd. ”Bij deze pollen gaat Peeters uit van het opbouwen van de benodigde koude-eenheden door natuurlijke koude en dat was gezien de vroege en langdurige vorst geen enkel probleem.
Razendsnel aan de oogst
Peeters stookte op naar 14 tot 15 graden Celsius en bouwde toen af naar 12 graden. “Na zo’n 30 dagen kun je de eerste oogst verwachten, maar op 18 februari werd dat al realiteit. Dat is razendsnel. Ze hadden de koudebehoefte kennelijk ruimschoots gehad en al haarwortels gevormd. Dat maakt dat het zo snel is gegaan.”
Afgelopen vrijdag had hij de tweede volle oogstweek met deze pollen erop zitten. “Normaal oogsten we een week of vijf, maar na deze oogst hebben we de piek al wel gehad. Met carnaval moeten we nog wat dooroogsten, maar we kunnen het rustig aan doen. Dat komt mooi uit!”
Bij de eerder ingezette pollen is het een kwestie van ‘uitoogsten’. “Om de zeven tot tien dagen oogsten we daar nog en verder stoppen we er letterlijk en figuurlijk weinig energie meer in. Dat kost alleen maar geld. Het is meer een kwestie van de lucht droog zien te houden; onder de huidige weersomstandigheden lukt dat opperbest.”
Rabarbersap
De afzet verloopt niet als vorig jaar, toen de slechte Engelse weersomstandigheden en promotiecampagnes op televisie aldaar ervoor zorgde dat de Engelse telers niet aan de vraag konden voldoen. “Daar hebben we toen mooi van kunnen profiteren.”
Dit jaar slaan telers van ZON fruit & vegetables, The Greenery en Peeters zelf de handen ineen om het rabarbersap van Gerrit Reintjes in de etalage te zetten. “Dat gaan we doen bij de Jumbo. Ik denk dat we op deze manier rabarber voor de langere termijn beter onder de aandacht (van ook de jeugd) kunnen brengen dan met puur alleen het verse product. Op het moment zijn we bezig met vervroegde rabarber, maar dat is toch vooral voor het hogere marktsegment. Via rabarbersap kunnen we volgens mij een mooie slag maken.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen