Al vorm ik met mijn vrouw een lekker paar, toch blijken onze smaken te verschillen,
Eind vorige week sprak ik een dominee, hetgeen mij niet zo vaak gebeurt. Hij droeg een fantastisch gedicht voor, aangekondigd als “een gebed van een oude non”. Het gedicht sloot zo verbazingwekkend goed aan bij de gebeurtenis dat ik hem naderhand vroeg of het écht van die non was, of dat hij het toch “stiekem” zelf had geschreven. “Nee hoor, het was echt het gebed van de non”, antwoordde hij. Aangevuld met “als dominee leef ik van de woorden van een ander”.
Die visie sprak mij erg aan. Ik maak ook graag gebruik van de woorden van een ander; van mooie woorden of scherpzinnige inzichten. En soms hoop je eens woorden samen te stellen waar anderen weer iets mee kunnen. Een goede preek en aansprekende marketingcommunicatie liggen dan soms heel dicht bij elkaar. Willen ze niet allebei iets vertellen waar de zender volledig en oprecht in gelooft?
Er kwamen nog meer gedichten ter tafel. Een tekst kan mensen soms écht raken. Een traantje laten om een songtekst van Justin Bieber (zoals je dit weekend kon zien) of bij een gedicht van mijn persoonlijke favoriet Willem Wilmink. Als het je raakt, kan het ook leiden tot actie. Zou Jacob Cats in 1627 daarom het licht erotische gedicht Ui hebben geschreven?
Onderstaand gedicht, Ode aan de groente, van Driek van Wissen (1943-2010) kunt u wellicht in uw dagelijkse praktijk toepassen:
Al vorm ik met mijn vrouw een lekker paar
Toch blijken onze smaken te verschillen,
Want zij snapt niet wat alle mannen willen
En maakt dus elke dag weer groente klaar.
Maar ik als man ben er de man niet naar
Mijn honger met konijnenvoer te stillen,
Daarvoor heb ik gewoon geen smaakpapillen.
Maar desondanks zijn vaak de rapen gaar.
Mijn vrouw is immers net als alle vrouwen
Die groente als gezonde kost beschouwen
Waar ik naar haar idee niet buiten kan.
Daarom licht ik de deksel van de pan
En al moet ik met lange tanden kauwen
Mijn groente zal ik eten als een man.
Mooie rake woorden kunnen leiden tot actie. In de 18e eeuw geschreven met lei en griffel of nu via een smartphone getweet. Ter verdere inspiratie hier nog een uitvoerige lijst van eet- & drink gedichten.