Glastuinbouw Nederland meldt het als een overwinning. De Europese Commissie trekt de vermaledijde gewasbeschermingswet (SUR) in. De wet beoogde het middelengebruik per 2030 te halveren.
De commissie zwicht voor de trekkers op straat, met name in Frankrijk en Duitsland. Brussel is als de dood dat straks, na de verkiezingen van het Europese Parlement op 6 juni, de rechts-populistische partijen het voor het zeggen krijgen. Nederland als gidsland, zou je met enig cynisme kunnen zeggen.
Mogelijke schijnoverwinning
De Brusselse knieval zou weleens een pyrrusoverwinning kunnen zijn, een schijnoverwinning. Want laten we eerlijk zijn: de maatschappelijke weerstand tegen ‘gif’ is niet te stuiten. Hoezeer deze ook onterecht is. Vakmensen weten dat. Zij weten dat een ‘medicijnkastje’ nodig is, als alle andere maatregelen niet meer afdoende zijn. Het is vechten tegen de bierkaai. Zo’n recente terughaalactie van Albert Heijn van spinazie omdat er te veel acetamiprid in zit, is dodelijk. De retail wil nul risico, en eist straks zelf wel een verbod. Daar is Brussel niet voor nodig.
Een ander argument is dat grote chemieconcerns straks voor ‘kleine’ teelten geen registraties meer aanvragen. Ook al zou je willen, een middel is er niet. En tenslotte gaan juridische aspecten een rol spelen. Elke burger kan straks een teelt bij de rechter aanvechten. Het is nog een onderschat aspect. De bollenteelt is daar een voorloper van.
Groen en duurzaam
Kortom, de focus moet op ‘groen’. En zo staat deze gelukkig ook, bleek wel op de FruitLogistica in Berlijn. Zaadbedrijven zoeken koortsachtig naar resistenties. Chemieconcerns naar ‘groene’ middelen. En in de technologiehallen genieten de ‘robot’-onkruidwieders volop belangstelling.
In de presentaties heeft duurzaamheid een belangrijke rol. Al moet de sector nog wel aan de slag met de keurmerken. Volgens een inventarisatie van directeur Richard Schouten van GroentenFruit Huis telt Europa 350 labels die allemaal iets met duurzaamheid claimen. Dat is wel heel erg veel. En het zal niemand verbazen: die claims kun je niet met elkaar vergelijken. Hij werkt nu met een reeks partijen aan uniformering. Eén norm voor water, één voor CO2-footprint, biodiversiteit, et cetera. Op zijn lijstje staan zestien topics.
Zijn gevecht met de supermarkten, met instanties, met ngo’s heeft de steun nodig. Daar is straks echt de overwinning te behalen.