De ruimte in Nederland is schaars en de claims erop zijn groot.
We zien eigenlijk dat al die claims ten koste gaan van de groene ruimte. Was dit voorheen vooral de natuur die het moest ontgelden nu is het vooral de agrarische sector waar de ruimteclaims landen.
In het verleden gingen ruimteclaims voor wegen, woningen en andere panden al ten koste van landbouwgrond. Hier stond toen vaak wel tegenover dat er voor de landbouw compensatiegrond was bijvoorbeeld door de inpoldering van Wieringenmeer of IJsselmeer polders. Die tijd is nu wel voorbij. De maatschappelijke druk om de resterende natuur niet alleen te ontzien maar zelfs juist te versterken, resulteert in een versterkte druk op de agrarische groene ruimte.
Nu is het vooral de agrarische sector waar de ruimteclaims landen
Ik vind dat zorgelijk, want al die mensen hebben toch nog steeds eten als eerste levensbehoefte. Behalve een twijfelachtig wetenschappelijk onderbouwde casus in de Bijbel waarbij het manna uit de hemel viel zullen we toch moeten onderkennen dat we de benodigde ruimte moeten vrijhouden of maken voor de voedselproductie. Intensieve voedselproductiemethoden zijn uit ruimtelijke overwegingen dan ook meer te prefereren dan de hang naar extensievere alternatieven als biologische productie, zoals die door natuurclubs en een deel van de politiek wordt gepredikt. Al is daar ook wel een plekje voor op een beperkt deel van het areaal.
Bebouwde omgeving efficiënter invullen
Eigenlijk zouden de beheerders van de groene ruimte de handen ineen moeten slaan om af te dwingen dat de bebouwde omgeving efficiënter wordt ingevuld. Twee keer zo hoog bouwen scheelt de helft van de bebouwde omgeving. Grote ruimtebeslagen ontstaan door parkeerruimte voor auto’s, terwijl die auto’s slechts een beperkte tijd daar staan. Parkeren onder woningen of parkeerterreinen met daaronder wateropslag en daarboven zonnepanelen besparen een berg ruimte. Daar komt nog bij dat we voor de auto enorme hoeveelheden wegen hebben moeten aanleggen. De mobiliteit omgooien van de auto naar wat anders biedt enorme kansen om groene ruimte te behouden. Dit is eigenlijk geen keuze maar noodzaak.
Behalve natuur is niets groener dan de agrarische sector
Terecht heeft de burger de focus op het behoud van natuur om de groene ruimte en biodiversiteit te versterken. Ten onrechte wordt hiervoor vooral naar de agrarische sector gekeken. Behalve natuur is niets groener dan de agrarische sector. Wil je milieubelasting verlagen dan ontkom je er niet aan de bebouwde omgeving anders in te richten en de mobiliteit verregaand om te gooien.