Doorgaan naar artikel

Project ‘Grondige aanpak bodemplagen’ van start

Ritnaalden en andere bodemplagen zijn een steeds groter probleem. Daarom is het vierjarige PPS-project Grondige Aanpak Bodemplagen van start gegaan.

Onderzoeksinstellingen Wageningen University & Research (WUR), Vertify en IRS richten zich op de karakteristieken van de percelen waar deze bodemplagen voorkomen, de biologie van de bodemplagen én maatregelen om de plagen te beheersen. Dat gebeurt in nauw overleg met de praktijk, vooral met akkerbouwers en bollentelers.

Vier bodemplagen

Een breed consortium van organisaties is aangehaakt bij dit onderzoek. De grootste financiers van het onderzoek zijn het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en BO Akkerbouw, die de akkerbouwers vertegenwoordigt. Met inbreng van de KAVB zijn ook bollentelers betrokken. “Dat geeft aan dat de partijen waarde hechten aan dit onderzoek. We richten ons op vier bodemplagen, namelijk ritnaalden, emelten, ondergrondse springstaarten en duizendpoten. Via de betrokken partijen vragen wij telers om praktijkervaringen in te brengen”, geeft onderzoeker Hilfred Huiting aan.

Plagen steeds lastiger te bestrijden

Bodemplagen als ritnaalden zijn er altijd geweest, maar door het wegvallen van middelen en zaadcoatings zijn deze steeds lastiger te bestrijden, ook in de vollegrondsgroenteteelt. Ook het toenemend gebruik van groenbemesters kan een rol spelen. Uit het onderzoek moeten handvatten komen om de problemen met bodemplagen beheersbaar te houden.

Tussentijdse resultaten

Het onderzoek loopt van 2022 tot en met 2025. Het totale budget is € 1,36 miljoen. Via een publiek-private samenwerking (PPS) draagt het ministerie van LNV de helft bij. De andere helft dragen de andere organisaties en bedrijven samen bij. Op de projectpagina’s van Wageningen University & Research en BO Akkerbouw worden (tussentijdse) resultaten gepresenteerd. Partners zijn Agrifirm, Crop Solutions, Holland Fyto en Van Iperen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin