Dit najaar start een proef naar de mogelijkheden om met verrood de assimilatenbalans in tomaat te beïnvloeden waardoor de productie verhoogd dan wel de elektriciteitsbehoefte verlaagd kan worden.
Eerder onderzoek bij de Demokwekerij, Wageningen Universiteit en WUR Glastuinbouw geven aan dat met verrood licht de assimilatenstroom te sturen is. In de winter zou hiermee 10 tot 20% productieverhoging te realiseren zijn, is de verwachting. Er moet echter zo min mogelijk verrood gebruikt worden omdat de kosten voor investering en elektriciteitsgebruik van de installatie hoog zijn, terwijl verrood nauwelijks bijdraagt aan de fotosynthese. Bovendien moet het verrood bij toenemend licht op tijd worden uitgeschakeld. In het onderzoek zullen deze grenzen worden verkend.
Aanvulling op bladplukproef
Al langer bestaat het idee dat aangemaakte assimilaten beter benut kunnen worden door ze meer naar de vruchten te sturen. De afgelopen twee jaar is bij tomaat onderzoek gedaan naar bladplukken van jong, ‘overtollig’ blad. Dit lijkt vooral bij vegetatieve rassen/gewassen tot een hogere productie te leiden in de periode vanaf het planten en bij afnemend licht. De BCO tomaat heeft aangegeven als vervolg op de bladplukproeven de invloed van verrood te willen onderzoeken. Het onderzoek moet uitwijzen hoe met zo weinig mogelijk verrood belichting er elektriciteit besparing of meerproductie gerealiseerd kan worden. Naast productie en energieverbruil zal de plantontwikkeling nauw worden gevolgd. Het onderzoek heeft een looptijd van 1 jaar en is een van de 10 projecten die onlangs zijn goedgekeurd voor financiering uit het programma ‘Kas als Energiebron’.