Primeale United gaat deze week voor het eerst Nederlandse Haricots Verts van eigen teelt oogsten. Deze ontwikkeling betekent een verdere uitbreiding van het assortiment lokaal geteelde producten.
Na een jaar van uitgebreide tests is Primeale United erin geslaagd om op grotere schaal Haricots Verts in Nederland te telen. Door de eigen teelt van de Haricots Verts in Nederland wordt de keten korter en heeft het product minder handling nodig. Hierdoor neemt de versheid van het product toe en wordt ook de CO2-uitstoot met deze stap flink verlaagd, stelt Primeale United. De Haricots Verts van eigen bodem hebben het PlanetProof-keurmerk.
Tot eind september beschikbaar
Lokale teelt voor Haricots Verts is volgens Primeale United uniek in Nederland. Normaal gesproken worden ze in de zomer in diverse landen in Afrika geteeld. “Omdat er steeds meer vraag is naar lokaal geteelde groente en we de CO2-footprint in onze keten willen reduceren, onderzoeken we al langere tijd of Nederlandse teelt voor Haricots Verts mogelijk is”, geeft Joost van Dijk, Product Manager, aan. “Onze 40 jaar ervaring in het telen van peulvruchten komt hier heel goed van pas. In 2022 hebben we kleinschalige testen uitgevoerd en veel geleerd over de teelt, het juiste ras en de specificaties. Dat heeft geresulteerd in een product dat tot eind september beschikbaar zal zijn.”