Liep het, na een moeizame start, tot half juni nog vlotjes met de afzet van ijsbergsla, sindsdien is het sappelen met prijzen van €2,75 tot €2,80 per doos.
Dat is onder de kostprijs. “Alles gaat weg, dus er is vraag, maar de handel wil het blijkbaar niet betalen”, stelt een teler. Het positieve nieuws is dat de prijzen aantrekken, het negatieve nieuws is dat er toch weer goedkope partijen in de markt zijn gezet die de prijs negatief hebben beïnvloed. “Als iedereen nou eens beseft dat we dat niet moeten doen, dan waren we allemaal beter af. Als er partijen zijn die zo de markt beïnvloeden, dan is het moeilijk om een betere prijs te realiseren”, aldus een teler. Toch is de verwachting dat de prijs in de komende periode zal aantrekken, gezien de huidige temperaturen en de weersverwachtingen.
Wat ook speelt is dat de potentiële exportlanden, zoals Duitsland maar ook Oost-Europese landen, in hun eigen behoefte kunnen voorzien. “We vullen de gaten in de export”, stellen twee telers, onafhankelijk van elkaar. “Het kan beter ergens anders mislukken, daar kunnen wij dan van profiteren.”
In Noord-Holland is de kwaliteit goed, ondanks de extreme droogte. Daar moeten telers wel volop beregenen. De kwaliteit is ook goed omdat telers bij zijn met oogsten. In Zuid-Nederland is de kwaliteit ook goed, maar zijn de verschillen in omstandigheden wat groter. Er zijn telers die nauwelijks regen hebben gehad, waardoor ze zelf moeten beregenen. 10 kilometer verderop kan het gigantisch geregend hebben. “Door die extremen en de felle zon krijg je een ‘mottig’ gewas en het verstoort de ideale opbouw van de plant.” Ook snijden telers wat lichter om aan de vraag te kunnen voldoen.
Tendens: gelijk aanbod tegen licht stijgende prijzen.