Ook Belgen betalen nu fors meer voor diepvriesgroente. De prijzen van vers en conserven deden een stapje terug.
Dat blijkt uit inflatiecijfers over september van het Belgische statistiekbureau Statbel. De consumentenprijs voor diepvriesgroente is de laatste maanden stevig gestegen.
Ruimte voor hogere contractprijzen
Het duidt op doorrekening van kosten in de keten. Vrieskosten blijven gedurende het seizoen oplopen. Volgens telers van industriegroente moeten hogere contractprijzen voor het komende seizoen ook uit winkelprijsstijgingen vergoed worden.
Met een prijsstijging van rond de 9% voor diepvries en conservengroenten werden deze categoriën sneller duurder dan verse groente (zie grafiek). Bij verse groente is de prijsstijging ten opzichte van september 2021 iets meer dan 5% en kwam deze niet boven de 6%. Niet overal werden hogere prijzen betaald voor groente, en dat tikt door in de gemiddelde consumentenprijzen.
Prijzen minder scherp omhoog dan in Nederland
Prijsstijgingen in België zijn voor alle categoriën groente minder scherp dan in Nederland. In augustus lagen prijzen voor diepvriesgroente in Nederland bijvoorbeeld al ruim 14% boven 2021. België is zelf een belangrijke producent van diepvriesgroente.