Doorgaan naar artikel

Prijsdruk witte kool veroorzaakt geen paniek

De druk op de witte koolprijs veroorzaakt geen paniek bij telers. Het seizoen is tot nu toe ronduit goed te noemen.

Kwaliteit en opbrengst waren prima. Velen hebben al van mooie prijzen kunnen profiteren. Afland begon het prijsniveau al met 15 cent per kilo, dankzij de grote vraag voor de goede opbrengst.
Momenteel is 45 cent de dagprijs voor bewaarkool. Eerder dit seizoen, rond kerst en eind januari, piekte het prijsniveau naar 36 cent. Het gevolg van veel aanbod en veel vraag. Door geringer aanbod bleef de prijs een tijdje stabiel.

Afwachtend
Dezer dagen laten zowel telers als handel zich van de afwachtende kant zien. Rusland, dat aan afzetzijde naast andere Oost-Europese landen hoofdrolspeler is door extreme weersomstandigheden in het oogstseizoen, laat het nu even wat afweten. Dat heeft onder meer met logistieke problemen te maken. Vandaar de actuele prijscorrectie. Maar als ze kolen afnemen, dan is dat in grote hoeveelheden. Met pieken en dalen in de prijzen tot gevolg. De Russen zijn moeilijk in te schatten, maar de verwachting is dat ze niet zomaar van de markt zijn verdwenen.
De sector zou graag wat meer stabiliteit zien in de handel met Rusland. Dit leidt tot minder variatie in het prijsniveau en een beter gereguleerde afzet. Aangezien kool een typisch speculatief gewas is, zal dat echter niet snel gebeuren.

Prijsdruk
De actuele prijsdruk maakt de telers niet al te veel uit. De voorraden zijn al flink geslonken bij het hoge prijsniveau. Ze willen nu best even wachten. Gezien de goede kwaliteit kan dat. De gevolgen van de natte oogstperiode in de herfst zijn incidenteel te zien in de bewaring, maar van extremen is geen sprake.   

Al met al is de prijsvorming van dit seizoen naar tevredenheid van de sector. Het areaal voor komend seizoen zal zeker niet krimpen. Eventuele uitbreiding wordt vooral in het buitenland verwacht, aangezien de ruimte in Nederland beperkt is. Telers zijn bovendien ingericht op een bepaalde capaciteit. Wat het buitenland doet, is bijzonder belangrijk: 90 tot 95 procent van de witte kolen wordt immers geëxporteerd.

Nu is het even afwachten hoe de markt zich ontwikkelt. De prijzen zijn goed, de druk om te verkopen is niet zo groot als in andere jaren. Een mooie positie.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Petra Vos

Bekijk meer

Share this

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin