De prijs voor komkommer is in de afgelopen drie weken weer langzaam opgeklommen tot boven de 30 cent per stuk.
Die verbetering is met name te danken aan de teeltwisselingen.
Na het dieptepunt in week 13 en 14, waarbij de stuksprijs voor 35’ers zelfs onder de 15 cent zakte, lijkt de markt zich voorzichtig weer te herstellen. In week 16 en 17 komt de uitbetaalprijs voor het eerst sinds week 10 weer boven de 30 cent uit. De verklaring voor het aantrekken van de prijs moet met name gezocht worden in het feit dat veel telers een teeltwisseling doormaken. Door een daling in het Nederlandse volume kunnen de telers die nu wel oogsten een paar weken profiteren. Zij het mondjesmaat, want het lijkt erop dat Nederland vooral nog gaten vult die Spanje laat vallen.
Restanten
Retailers vullen door een aantrekkende vraag hun contracten in met restanten uit Nederland. Toch zijn er ook marktkenners die voorzichtig durven beweren dat de meest storende invloed van Spanje achter de rug is. Eerder speculaties over de mogelijke aanwezigheid van de Spanjaarden tot eind mei zouden daarmee van tafel worden geveegd.
Feit is dat Nederland nog geen overtuigende indruk heeft weten te maken en is overgeleverd aan de grillen van de markt. Het wordt spannend als straks de tweede teelt in productie komt, want dan gaan de volumes tellen. Het mooie weer zou in elk geval een positieve invloed hebben op het consumptiegedrag, waardoor de vraag flink gestegen is en de grote volumes makkelijker hun weg vinden. Daarmee kunnen opgebouwde voorraden in elk geval weggewerkt worden. De verwachting is dat de prijs in elk geval de komende drie weken zal stabiliseren en rond het niveau van de 30 tot 35 cent zal blijven voor de 40’ers.
Retail
De retail volgt de prijsstijging aarzelend. In week 15 klimt de Nederlandse supermarktprijs omhoog van 71 naar 75 cent per stuk. In Duitsland is er nauwelijks een verschil waar te nemen. De stuksprijs gaat slechts met 2 cent omhoog. De Duitse groothandelsprijs is in week 14 en 15 onveranderd gebleven. Hoe de prijsontwikkeling in Duitsland na week 15 is verlopen, is vanwege het ontbreken van gegevens van het Productschap Tuinbouw nog geen duidelijk beeld te geven.
Bron: Groenten & Fruit Actueel – Auteur: Brammert Waagmeester