Vóór het Brexit-besluit daalden de Engelse grondprijzen een stuk sterker dan daarna. De gemiddelde grondprijzen voor boerenland lagen in Engeland in het tweede kwartaal 1,7% lager dan een jaar eerder.
In de voorafgaande drie maanden, toen het Brexit-besluit nog niet bekend was, bedroeg de daling van de grondprijs nog 3%. Dat meldt de in onroerend goed op het platteland gespecialiseerde makelaarsorganisatie Knight Frank.
Gemiddeld bijna 20.000 pond per hectare
Gemiddeld bracht boerengrond in Engeland in het afgelopen kwartaal bijna 20.000 pond per hectare op, wat momenteel neerkomt op een kleine €24.000. Dat is 6% lager dan de recordprijzen die vorig jaar september werden neergeteld, maar tegelijk wel 160% meer dan tien jaar geleden, benadrukt Knight Frank. Beleggen in grond is daarmee nog altijd lucratiever dan in andere bezittingen.
Redenen voor meevallende effect op prijzen
“Gezien het feit dat landbouw de grootste ontvanger is van EU-gelden en dat veel boeren afhankelijk zijn van de toeslagrechten, was te verwachten dat Brexit een groter effect op de prijzen zou hebben. Er zijn echter een paar redenen waarom dat niet het geval is. Volgens de polls heeft een meerderheid van de boeren vóór Brexit gestemd. Die zullen dus niet al te pessimistisch zijn over de gevolgen van het referendum. Daarnaast leidt de val van de koers van het pond tot hogere graanprijzen en meer export van vee en vlees, wat goed is voor de stemming in de landbouw. Bovendien maakt dat goedkopere pond ons boerenland weer interessanter voor buitenlandse gegadigden. We hebben inmiddels alweer de nodige verzoeken om informatie binnen gekregen”, aldus Knight Frank.
‘Meerderheid boeren stemde vóór Brexit. Die zullen dus niet al te pessimistisch zijn over de gevolgen van het referendum. Daarnaast leidt de val van de koers van het pond tot hogere graanprijzen en meer export van vee en vlees, wat goed is voor de stemming in de landbouw.’