De prijs van daggas begon deze week zowaar op een normale prijs te lijken.
De prijsdaling is het gevolg van volle gasbergingen, een warm najaar en de stoet wachtende LNG-schepen voor de kust (vloeibaar gas). En bovenal door de economische recessie die in de lucht hangt. De gasprijs ging dinsdag even naar € 0,27 per kuub. In het handelskanaal was de prijs zelfs even negatief. Er is dus, heel tijdelijk, een overschot. Hebben telers hier iets aan?
Tuinders kunnen hier niet veel mee
Veel bedrijven liggen echter leeg, signaleert Gerard van Antwerpen, directeur van Nife Energieadvies.
“Bovendien is de prijs van elektra nog harder gedaald. De sparkspread is helemaal niks. Hoogstens bedrijven die elektriciteit hebben verkocht en nog geen gas hebben vastgelegd, hebben hier voordeel bij. Maar dat zullen er niet veel zijn.”
“Tuinders kunnen hier niet veel mee”, denkt René Corsten, adviseur chrysant bij Delphy. “Alleen als ze geen posities hebben en op daggas zitten, kunnen ze op dit moment makkelijker belichten.”
Zodra de termijnprijs weer gaat stijgen, kun je gas voor langere tijd vastleggen
De termijnprijzen zijn ook aan het dalen, maar nog niet zo hard. Voor november ligt de gasprijs rond de euro. Voor volgend jaar ligt deze nog veel hoger, rond € 1,40. “Zolang die termijnprijs daalt is het devies: niet kopen”, zegt John Kruijt, partner in Enova. “Als je een lopende teelt hebt en geen posities hebt ingenomen, dan kun je beter even op daggas blijven zitten. Zodra de termijnprijs weer gaat stijgen, kun je gas voor langere tijd vastleggen.”
Stoppen of doorgaan
Voor ondernemers die twijfelen over stoppen of doorgaan kan de lage gasprijs hoop bieden. “Ik begrijp goed dat dit leeft onder telers”, zegt Kruijt. “Belichten of planten zijn echter geen beslissingen die je per dag kunt nemen. De vraag is of ze de hogere energiekosten kunnen doorberekenen in hun producten. Ik verwacht wel dat er toch wat meer geteeld gaat worden voor Valentijn. Ik ga ervan uit dat telers daarvoor gas hebben ingekocht.”
“Het is leuk dat de gasprijs een week lager is, maar daar kun je niet opeens voor gaan poten”, beaamt Van Antwerpen. “En als het echt koud wordt, zal de prijs ook weer snel omhoog gaan.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/