Voor preitelers wordt het billenknijpen: overleeft het gewas de vorst en wat is ervan over? Zowel voor degenen die de prei voorafgaand aan de sneeuwval hebben afgedekt, en voor degenen die dat hebben uitgesteld tot gisteren, wordt het spannend.
Adviseur voor adviesinstantie HortiNova Johan van de Logt begon deze werkweek met het bellen van preitelers, vooral in het midden en oosten van Brabant. Het gros van hen had eind vorige week hun gewassen afgedekt. “De angst bestaat dat veel prei door de sneeuwlast omknikt, dan hebben we echt schade. Veel telers hebben daar ervaring mee enkele jaren geleden, ook met onverwacht veel sneeuw. Of dat nu ook aan de orde is, is lastig te zeggen. Het wordt spannend. ”
Lees verder onder de foto
Boven nul, onder nul
Er zitten nog andere spelbrekers op het vinkentouw. Eind deze week worden de omstandigheden ronduit zonnig. Smelt het bovenste laagje sneeuw, dan kan dat vocht tot onderin het gewas uitzakken. “Gaat het ’s nachts flink vriezen, dan krijgt het gewas ook veel te lijden”, vreest Van de Logt. “Voor volgende week wordt nu kwakkelweer voorspeld, met overdag temperaturen boven nul, en ’s nachts onder nul. Dat is ook niet bevorderlijk.”
De meeste telers hebben prei op voorraad om twee, drie weken vooruit te kunnen. De prijs voor prei is aan het oplopen. “Dat is gunstig, maar daar staat tegenover dat prei die na de vorst gerooid wordt, zeker extra schoningswerk zal kosten. En dan is het de vraag wat de prijs doet. Het is al met al onzeker.”
Na de sneeuw
Volllegrondsgroentespecialist Jan Timmers van toeleverancier Klep Agro in Etten-Leur kreeg ook de nodige telefoontjes. Zijn advies was om juist te wachten met afdekken, tot na de sneeuw. “Gisteren is nog veel prei afgedekt. Dan heb je in ieder geval niet die sneeuwlast op de planten. Als het goed is remt de bedekking de warmteuitstraling. Vorig keer met zware sneeuwval is prei ook pas naderhand afgedekt, dat pakte toen goed uit. We zullen zien.”