Rond 15 juni startte Agro Wolters in Stramproy (L.) met het rooien van de eerste zomerprei. “Dat is vrij laat,” beaamt Theo Wolters op 23 juni. “Maar er moesten nog teveel stuks in een kist en de prijs was ook niet navenant.”
Pas sinds deze week zit er met 26 stuks 10 kilo in een kist, eerder waren er daarvoor 45 nodig. “Het is in een week tijd echt hard gegroeid, maar daarvoor hebben we wel flink moeten beregenen. Zeker die vroegste prei, want die staat op hoge zandpercelen, anders hadden we die in maart ook niet kunnen planten.”
Grote prijsverschillen
Aangezien Agro Wolters de prei zelf verkoopt, volgen ze de markt met argusogen. “Op dit moment zijn er grote prijsverschillen tussen Nederland, België en Frankrijk. In België wordt voor Flandria-kwaliteit nu zo’n 80 cent per kilo betaald, op de Nederlandse veilingen is dat 50 cent voor Lang Wit Klasse I. Wij leveren onze prei momenteel enkel aan onze vaste afnemers. Ik vrees voor de zomerprei trouwens dat het met de prijsvorming niet meer echt goedkomt. Het blijft voorlopig redelijk koel, dan groeien de kilo’s erbij en nemen de volumes toe. Misschien zeggen we over een paar weken ‘die 50 cent was zo gek nog niet’.”
Schotvorming op gang
De afgelopen warme periode met ook nog twee tropische dagen heeft schotvorming in de zomerprei goed op gang gebracht. “Ik hoorde er in week 23 al iets over, maar vorige week (24) heeft er flink ingehakt en ik zie het deze week nu ook bij ons. Ik denk dat we volgende week moeten uitrooien voor de koelcel om het onder controle te houden.” In Chinook constateerde Wolters het eerste schot, maar Shafton vertoont het inmiddels ook. “In de vroege Krypton zie je het zelfs al sporadisch.”
Tpz lijkt gelukt
Over de stand van zijn ter plaatse gezaaide herfstprei toont Wolters zich tevreden. “De teelt lijkt goed gelukt. Ze zijn goed opgekomen en de stand is goed. We hebben geen last gehad van preimineervlieg en tot op heden was de druk van trips laag, maar dat begint nu wel te komen natuurlijk.”
Inzet AZ 500
Ook spikjes roest werden aangetroffen. “Bij ons nog beperkt, maar ik hoor dat op plaatsen de druk al vrij hoog is.” Tot nu toe volstonden twee bespuitingen met Rudis. Tegen het onkruid werd voor het eerst AZ 500 ingezet. “Door het koele weer hebben herbiciden dit jaar goed gewerkt, AZ 500 ook, en ik zie geen effect op het gewas. Het middel bestrijdt kamille en kruiskruid goed, daarom is het een welkome aanvulling.”
Planten winterprei
De planten voor de winterprei kweekt Wolters zelf op. “Ze zijn afgedekt geweest met vliesdoek, dan trek je ze er wel doorheen. Vandaag planten we de eerste Pluston, dat is enkele dagen later dan gepland, omdat de opkweek logischerwijs iets meer tijd gevergd heeft.”
Op 1 augustus gaat de laatste Harston de grond in. “We planten Pluston en Harston en daartussen zit als proefje nog Laston. Die moet qua oogst tussen Pluston en Harston invallen.”
Auteur Stan Verstegen