Doorgaan naar artikel

Prei met ‘waardeloze wortels’ kwetsbaar

Te natte percelen maakten van het planten van prei een heel gepuzzel. De teelt krijgt problemen door slecht wortelende planten die het met heet zomerweer voor de kiezen krijgen.

De preitelers liggen over het algemeen op schema wat het planten betreft. Dat is de inschatting van Henry Rombouts van Adviesbureau Hortagri. “Niet altijd op het geplande perceel en ook niet onder optimale omstandigheden, maar alles is wel de grond ingegaan.“ Het plantseizoen had de nodige hobbels, want ook plantenkwekers beschikten niet altijd over geschikte percelen. “Soms waren de planten klaar en kon de afnemer ze nog niet hebben, wat resulteerde in zware planten. Soms stond de afnemer klaar om te planten en kon de kweker niet leveren.“

Prei niet als uniform gewas op veld

Het gewas bij de preiteler is de koude, natte maanden redelijk doorgekomen, al zijn er volgens Rombouts ook percelen die niet tot oogst komen. Uniform staat het er bepaald niet bij. Rombouts: “Prei wordt in één keer geoogst, dus ze laten kilo’s liggen en de oogst is heterogeen.“ Hij vult aan dat de prijzen hoog zijn en dat telers de prei nu jong oogsten. Het verlies in kilo’s wordt enigszins gecompenseerd door de prijs.

Telers halen kwaliteitsstandaard niet

Volgens Rombouts zetten de telers alle zeilen bij. “Laatst hoorde ik nog zeggen dat al acht maanden niet meer normaal kon worden gewerkt. De meesten halen hun eigen standaard niet.“ Hier en daar is met de hand geoogst en bij biologische telers is het mechanisch onkruid bestrijden niet goed gelukt. De winterprei die tot 1 mei kan worden geoogst is bij sommigen blijven zitten, bij anderen is het een slagveld geworden.

Zomerweek stelt wortels op de proef

Het plotse warme zomerweer van de laatste week van juni geeft volgens Rombouts weer nieuwe uitdagingen. “De planten hebben waardeloze wortels en daar wordt nu opeens veel van gevraagd. Deze omstandigheden zijn uiterst gunstig voor fusarium.“ Ook verwacht hij dat plagen de kop opsteken. “Het is tot nu toe rustig geweest. Maar dit is de periode waarin trips verschijnt en zeker bij deze hoge temperaturen kunnen we een explosie verwachten.“

Behalve Tracer zijn er volgens hem geen effectieve middelen meer. Op grote schaal worden alternatieven getest. Verder moet de sector het hebben van natuurlijke vijanden uit de natuur. Rombouts: “Hiermee zijn we op de goede weg, maar dat neemt niet weg dat het een uitdaging blijft.“

Auteur: Marga van der Meer

Share this

Henry Rombouts
Henry Rombouts

Oprichter van Adviesbureau Hortagri

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin