Doorgaan naar artikel

‘Prei komt prima onder het doek vandaan’

Geert Janssen in Boekend (nabij Venlo) is druk met het verwijderen van Microklimadoek van zijn prei.

“We hebben dat er net voordat het flink ging sneeuwen pas opgelegd, omdat er in de periode daarvoor nog geen enkele reden voor was. Ik heb het er wat losser opgelegd dan wat ik normaal doe, een rij of drie tot vier minder per baan. Zo kon het wat inzakken en krijgt de prei niet het volle gewicht van de (bevroren) sneeuw. Toen we een jaar of vijf geleden ook veel sneeuw hadden, lag het er wel strak op, maar toen brak al het blad net boven de schacht af. Nu is dat niet gebeurd en komt de prei prima onder het doek vandaan. Het is natuurlijk nog even afwachten wat het effect van de komende dagen zal zijn, als de temperaturen overdag lenteachtige waarden gaan halen”, aldus Janssen op 18 februari.

Helft meer werk

Na de dooi pakte hij ook het rooien weer op. “We doen het rustig aan, want we liggen voor op ons schema en aan de prei waarin we nu bezig zijn, hebben we ook meer werk. De bladeren hangen nog, daarom blijft er bij het rooien met de klembandrooier veel meer blad zitten. Ook zit er papiervlekkenziekte in de Vitaton. Dat hebben we met een aantal behandelingen voo november wel stil kunnen zetten, maar het zit er natuurlijk nog wel in. Globaal hebben we er zeker de helft meer werk aan dan normaal. Gelukkig zijn de prijzen bij ZON fruit & vegetables momenteel goed en dat mocht ook wel eens een keertje. Je hoort mij nu niet klagen.”

Ik schat dat we nu op 35 tot 40 ton per hectare uitkomen

Minder kilo’s dan gewend

Met Vitaton heeft Janssen nog een week of drie te gaan, dan volgt Pluston. “Daar zitten geen papiervlekken in en die staat er goed bij. Maar in zijn algemeenheid rooien we toch minder kilo’s dan wat we gewend zijn. Ik hoor dat ook van andere telers, het is een gevolg van de hitte en droogt in de zomer. Ik schat dat we nu op 35 tot 40 ton per hectare uitkomen, terwijl we normaal wel 45 tot 50 ton halen. Op onze zandgrond zijn dat mooie producties. Er zijn hier in de regio ook wel zwaardere percelen die opdrachtiger zijn. Dan haal je misschien wel hogere producties, maar kun je niet altijd rooien. Dat weet ik uit ervaring.”

Laatste bijbemesting

Na Pluston volgt dan nog Harston, deels rechtstreeks van het veld en deels vanuit de koelcel. “Begin maart krijgen die nog een bijbemesting, ik moet nog even kijken met wat. Rond 19 april beginnen we meestal met het rooien voor de koelcel, dus dan moeten de kilo’s er wel opstaan.”

Voor die bemesting trekt Janssen de grond nog los. Nog een chemische onkruidbestrijding is niet aan de orde. “Ze staan vrij schoon en eigenlijk doe ik dat nooit. Het heeft toch invloed op de groei en het blijft oppassen voor residu, zo kort voor de oogst”, aldus Janssen.

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Geert Janssen

venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin