“We zijn deze week weer begonnen met het rooien van prei”, vertelt Mari van den Heuvel van Genson Fresh Fruit & Vegetables.
Dit betreft prei die bestemd is voor industriële verwerking door Vezet in Warmenhuizen. “Daarnaast leveren we prei aan afnemers in Tsjechië, Noorwegen en wat in IJsland. Voor deze bestemmingen zijn we doorgegaan met rooien.”
Koelcel of micro-klimadoek
Vezet werd de afgelopen weken bediend met prei die uit de koelcel werd klaargemaakt. “Dat was de hele maand januari het geval. We rooien in december altijd 400 tot 500 ton voor de bewaring, en dekken daarnaast de rest op het veld af met micro-klimadoek. Dat doen we altijd met het oog op eventuele vorst. Puur voor de zekerheid.”
Geen rooiproblemen
Het rooien gaat zonder problemen. “We hebben percelen met hoge grond. Daar kunnen we altijd wel terecht. We stemmen het plantschema er ook op af. En als we écht slecht weer verwachten, dan doen we even wat meer. Een hectare per dag rooien is geen probleem. We hebben 2 rooiers van Vanhoucke en 2 Simon-rooiers.”
Hier en daar schijnt ook roest gevonden te zijn
Meer slijtage
Het bedrijf is nu aan de slag in het ras Pluston. De kwaliteit is wat minder dan vorig jaar, constateert Van den Heuvel. Vooral door vochtig weer en relatief hoge temperaturen. “Je ziet meer slijtage, en hier en daar schijnt er ook roest gevonden te zijn. Ik heb er vandaag op gecontroleerd en gelukkig niets gevonden. In Harston, een roestgevoelig ras, zat ook niets. Bij temperaturen boven 10 graden kun je wel spuiten, maar als er eenmaal roest in het gewas zit, kun je niets meer doen. We hebben begin december nog wel voorbehoedend gespoten, voordat de prei onder doek ging. Als de teelt dan schoon is, kan er weinig gebeuren. Direct nadat het micro-klimadoek eraf gaat, voeren we weer een schimmelbehandeling uit.”
Vroeger rooien?
Een deel van het ras Harston, en de rassen Lucretius en Triton zijn bestemd voor de hergroei. “Wellicht dat we die deze keer wat vroeger moeten rooien” geeft Van den Heuvel aan met het oog op de weersomstandigheden. “Vorig jaar hadden we alle prei eind april in de koelcel zitten, dat kan dit jaar ook gebeuren.”
Personeel wordt ook duurder door wet Werk in Balans
Personeel duurder
De eerste zomerprei gaat in week 11 of 12 de grond in. Dat zijn Marokkaanse planten die in ponsgaten gezet worden. Over het hiervoor benodigde personeel: “Wil je veel doen, heb je veel mensen nodig. We hebben weleens met 90 personen in een werkdag van 9 uur 10 hectare geplant. Het wordt wel wat moeilijker voldoende mensen te vinden en met die nieuwe wet Werk in Balans (WAB) wordt personeel ook weer duurder. De vraag is waar je die meerkosten kunt wegleggen.”
Auteur: Joost Stallen