Doorgaan naar artikel

Precisieteelt voert boventoon op Fruitteelt Vakbeurs

Mechanische onkruidbestrijding, zelfrijdende trekkers en met meer precisie door het gewas heen. Dat zijn de trends op de Fruitteelt Vakbeurs in Houten.

​De eerste beursdag van de tweejaarlijkse Fruitteelt Vakbeurs 2022 met ruim 100 standhouders in Houten was woensdag 13 april goed bezocht door fruittelers en sectorgenoten. De beurs die eerder in januari zou plaatsvinden, werd uitgesteld tot april, maar ook in het drukkere groeiseizoen kan de beurs volop op belangstelling rekenen.

Pluk-o-trak met robotarmen

Bij de mechanisatiestands was de toegenomen belangstelling vooral te zien bij precisiefruitteelt. Munckhof Fruit Tech Innovators toonde hun boomgaardspuiten waarmee, door de Isobus-verbinding, gemakkelijk op taakkaart boomspecifiek gespoten kan worden. Op de Pluk-o-trak is de zogenaamde M-Connect een nieuwe optie, waarmee een kastje boven de centrale band het aantal vruchten, de vruchtmaat en vruchtkleur voorzien van gps-locatie meet en vastlegt als data voor precisiefruitteelt.

Over enkele jaren verwacht Munchkhof de Pluk-o-trak ook van robotplukarmen te voorzien. Op video waren de eerste beelden al te zien, waarbij met de bewezen techniek van de Pluk-o-trak alleen de plukarmen om verdere ontwikkeling vragen.

De stand van Muckhof. - Foto: Wouter van Teeffelen

De stand van Muckhof. – Foto: Wouter van Teeffelen

Autonome fruitteelttrekkers

Bij Hol Sprayings Systems was de autonome fruitteelttrekker HSS AGBot als blikvanger te zien. Deze trekker is afgelopen herfst gelanceerd en de eerste exemplaren zijn nu verkocht. Voor werkzaamheden als maaien is de trekker al in te zetten. Omdat het nog even wachten was op de opbouwtank, worden de eerste spuitronden met de nieuwe trekker vanaf me of juni verwacht.

Abemec presenteerde Fendt-trekkers voorzien van GOtrack, waarmee bestaande trekkers autonoom kunt laten rijden. In de stand van GPX Solutions stond IQuus Autonomy als systeem voor autonome tractorbesturingen centraal. In een andere stand was een Kubota-smalspoor te zien, waarbij bij de productie al GOtrack ingebouwd wordt. Voor de herkenbaarheid niet in de kenmerkende oranje kleur van Kubota, maar vooral blauw in meerdere tinten. Omdat het al in de trekkerfabriek gemonteerd wordt, is de prijsstelling scherp.

De zelfrijdende Agbot van HSS. - Foto: Wouter van Teeffelen

De zelfrijdende Agbot van HSS. – Foto: Wouter van Teeffelen

Digitalisering en sensoren

In de gezamenlijke stand van Delphy en Aurea Imaging was precisiefruitteelt het centrale thema. Aurea Imaging zorgt vooral voor de verwerking van dronebeelden tot taakkaarten voor vruchtdunning. Voor Delphy is precisiefruitteelt echt speerpunt. Aurea Imaging komt nu ook met sensoren voor op de trekker waarmee het gewas te monitoren is voor precisiefruitteeltdoelen.

Mechanische onkruidbestrijding

Meer machines voor mechanische onkruidbestrijding is ook een duidelijk trend. Zoals de bekende Ladurner in de stand van Hissink en de wat nieuwere Stocker-machines in de stand van Van der Linden. De veelvuldige tweezijdige Stocker-machine kan voorzien worden van schoffelelementen, draadjesmaaiers, vingerwieders, rolhakken en strokenpoetser. Een echt nieuwe introductie was de Terra Ranger van Perfect. De tweezijdige Terra Ranger bestaat uit twee frezen met vingerwieders voor tussen de bomen. Groot voordeel volgens de fabrikant is de hoge snelheid waarmee gereden kan worden.

Trekkers met mechanische onkruidbestrijding. - Foto: Wouter van Teeffelen

Trekkers met mechanische onkruidbestrijding. – Foto: Wouter van Teeffelen

Overige blikvangers

In de stand van Agricom was de nieuwe Pluto een publiekstrekker. De robuust uitgevoerde plukmachine bestaat uit een brede plukband waarop de plukkers hun appels of peren kunnen leggen.

Softwarebedrijf Agromanager introduceerde een nieuwe optie in hun pakket om met heel weinig moeite de gevraagde overzichten voor certificering uit te draaien. In de stand van TU Delft werden de resultaten van hun onderzoek naar het effect van de windmolens tijdens de nachtvorst gepresenteerd.

Metingen op een bedrijf met vaste windmolens van Orchard Rite bevestigen dat een windmolen op boomhoogte tot 2,5 graden minder nachtvorst kan geven door de warmere bovenlucht te mengen met de koude lucht vlak boven de grond. Hoe groot het effect is van lichtere mobiele windmolens, waarvoor veel belangstelling is bij telers zonder de mogelijkheid van beregening, was helaas door TU Delft nog niet meegenomen.

Eigen rassen

In de stands van de afzetorganisaties en boomkwekers waren veel rassen te zien waarbij Van Kessel Fruit met een stand voor hun clubras Evelina en Vogelaar Vredehof met hun Sprank als relatieve nieuwkomers met een nieuw eigen ras opvielen.

Maar de beurs was vooral ook een goede gelegenheid voor de fruitteeltwereld om na diverse eerder door corona gecancelde evenementen elkaar weer eens te ontmoeten. Donderdag 14 april zijn bezoekers nog welkom op de tweede beursdag.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin