Doorgaan naar artikel

‘Praktijkkennis weerbaar telen nodig’

Bij Groentekwekerij ’t Bleekerven in Asten-Heusden gaat de laatste komkommerteelt eruit. Tijn Aarts: “De prijzen zijn niet zo goed meer. Alles wat je er nu nog aan energie en arbeid in zou stoppen, kost meer dan dat het opbrengt.”

Met de ziektedruk is het redelijk rustig geweest, al bleef de druk van Mycosphaerella aanwezig. “Dat zal de komende jaren we zo blijven. Schimmels krijgen meer kans om zich te ontwikkelen, doordat we vanwege de kosten met minder gas zijn gaan telen.”

Weerbaar telen

Voor de toekomst denkt hij dat er bij de schimmelbeheersing nog winst te halen is met weerbaar telen. Vooralsnog is er echter wel de nodige fundamentele kennis over gunstige omstandigheden voor bijvoorbeeld diverse schimmelsoorten, maar is er nog heel weinig kennis beschikbaar over hoe dit in de praktijk toegepast kan worden in de teelt.

Sterke wortels

“Zo proberen we een weerbare plant met een sterk wortelgestel weg te zetten. Maar je wilt aan de andere kant ook weer niet zo veel worteldruk gaan opbouwen dat het vocht eruit perst en het gewas makkelijk nat kan slaan. Dus ergens zit een grens. Maar wat precies een perfect wortelgestel is, en hoe je een ideaal klimaat voor de plant creëert, dat weten we nu nog niet. Terwijl we daar wel heen moeten.”

Luis onder controle

Plagen zijn het hele jaar goed beheersbaar gebleken. “De biologische basis is sterk en goed. En het moet soms ook net goed uitkomen. Zo heeft luis afgelopen jaren best gespeeld, maar bleef die dit jaar goed onder controle.”

Troshaken zetten

In de herfsttomatenteelten wordt het laatste gewaswerk uitgevoerd. Bij de laatste trossen worden nog troshaken gezet. Bij de vroegste planting van 7 september zijn de eerste vruchten aan het kleuren, zodat over twee tot drie weken de eerste oogst te verwachten is. “Eerdere jaren wilde je pas laat starten met oogsten. Maar vorig jaar zag je voor de Kerst al aantrekkende prijzen. Dat verwacht ik voor dit jaar ook.” En het is prijstechnisch van belang om weer weg te zijn met de herfsttomatenteelt voordat de belichte teelten in productie komen.

Vegetatieve plant

“Wel hebben we een hele vegetatieve plant binnen gekregen. Dat zag je aan scheuten die er sterk uit kwamen, aan blad op de tros, en splitstrossen.” Ook zijn er door die groeikracht te veel trossen waar slechts twee of drie vruchten aan zijn gekomen. “En die tweetjes en drietjes wil je absoluut niet in een viertrossenteelt. Want dan verlies je ineens een halve tros aan productie.”

Alert blijven op schimmelziektes

Met ziektes in de tomatenteelt blijft het oppassen dat Botrytis en Phytophtora geen kans krijgen. Dankzij het zwavelen vormt meeldauw geen probleem. Tegen plagen is een paar weken geleden de laatste bespuiting uitgevoerd. “Er waren een paar rupsjes mee overgekomen vanuit de komkommerteelt, maar die zijn inmiddels weer verdwenen. Wittevlieg zit er nog wel wat, maar die is niet echt actief meer. Je ziet er wel wat op het blad, maar niet op de vruchten.”

Klimaatinstellingen

Aan temperatuurinstellingen wordt 13 of 14 graden Celsius in de nacht aangehouden, waarbij die eerste temperatuur meestal nog niet haalbaar is. Op de dag mag de temperatuur naar 16 graden stijgen. “Maar eer hij daar is, begint het al weer af te koelen.”

Auteur: Peter Visser

Share this

Thijs Aarts
Tijn Aarts

Komkommerteler Asten-Heusden

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin