Vlak voor het wietexperiment zijn regels aangescherpt voor transport van de softdrugs uit kassen of productiehallen naar coffeeshops.
De eisen voor transport gelden voor het Experiment gesloten coffeeshopketen. Extra maatregelen moeten personeel van de transportdienst beschermen door eisen te stellen aan het voertuig. Deze eisen sluiten nu zoveel mogelijk aan bij geld- en waardetransport.
De extra voorschriften leggen eisen op aan opbergeenheden in de mogelijk gepantserde voertuigen, braakwerende maatregelen en cameratoezicht. De aanscherping van de veiligheidseisen komt na analyse van de politie. De politie ziet dat de waarde van de softdrugs hoog is, maar dat het product ook veel in criminele circuits rond gaat en daardoor doelwit kan zijn van roof.
Experiment start in fases
Op 15 december van dit jaar start de aanloopfase van het wietexperiment. Dan mogen twee telers coffeeshops in Breda en Tilburg gaan beleveren. Aanvankelijk moesten daarvoor eerst drie telers klaar zijn om te produceren, maar de aanloopfase start met twee telers. De landelijke overgangsfase start aan het einde van het eerste kwartaal van 2024. Dat is een fase van zes weken waarin coffeeshops legale en gedoogde softdrugs mogen verkopen. Na de overgangsfase mogen coffeeshops in de aangewezen steden alleen product verkopen van de tien aangewezen telers. Dat is de start van experimenteertermijn.
Looptijd blijft vier jaar
De looptijd van het wietexperiment blijft vier jaar vanaf de start van de experimenteerfase in de eerste tien gemeenten. De looptijd blijft gelijk als Amsterdam-Oost toch nog als elfde gemeente later wordt toegevoegd aan de proef, stelden minister van Volksgezondheid en Justitie onlangs in een brief aan de Tweede Kamer.