Hittegolven en hagelbuien kunnen lokaal de oogst nog bederven. Maar Europees gezien staat de raming stevig: veel appels en peren op een juist wat kleinere markt.
De Europese appeloogst gaat dit jaar bovengemiddeld uitvallen. Dat werd vorige week bekendgemaakt op de jaarlijkse Prognosfruit-conferentie in Belgrado. De prognose voor de appeloogsten in de landen van de EU en in het Verenigd Koninkrijk laten voor 2022 een bescheiden toename van 1% zien ten opzichte van 2021, maar een al wat significantere plus van 9% ten opzichte van de voorgaande drie oogstjaren.
Polen bijna naar grootste appeloogst
Die plus op het driejarig gemiddelde wordt vooral veroorzaakt door de dit jaar weer zeer overvloedige oogst in Polen. Met bijna 4,5 miljoen ton appels scoort Europa’s grootste appelproducent de op een jaar na grootste oogst ooit. Alleen in 2018 oogstten de Poolse telers meer appels. Dat jaar was trouwens voor heel Europa een recordjaar qua appels. Plussen zijn er dit jaar ook te zien in de grote appellanden Italië (+5%), Frankrijk en Duitsland (allebei +6%).
Tegenvallende oogsten zijn te zien in Spanje en Portugal (-23 en -20%) en in Hongarije (-33%), alle drie landen in de middenmoot van de appelproductie. Ook in België wordt een min verwacht van 12%. Nederland stoot met 245 duizend ton appels België uit de top 10 van grootste appelproducenten in de EU. De telers in ons land scoren een plus van 1% ten opzichte van 2021.
Nu al Poolse appels ook op Hollandse markt
De kans is overigens groot dat door de oorlog in Oekraïne de afzet van appels komend seizoen moeizamer zal zijn dan in het nu aflopende seizoen. Nu al is het zo dat de laatste Poolse appelvoorraden van de oogst van 2021 hun weg westwaarts moeten vinden – ook naar Nederland – terwijl voorheen er nog het nodige naar Wit-Rusland en Oekraïne ging.
Herstel Italiaanse perenoogst
Voor peren geldt dat laatste in iets mindere mate, omdat Polen nauwelijks peren produceert. Wat op de perenmarkt echter wel speelt, is het herstel van de Italiaanse productie. Daar ging het in de perenteelt zowel in 2021 als in 2019 flink mis. Ook 2022 geeft nog niet de oogst die tot en met 2017 en ook in 2019 gehaald werd, maar de 474 duizend ton zal op de Duitse markt zeker de opmars van met name de Conference-peren uit de Lage Landen in de weg zitten.
Nederland en België moeten met perenproducties van respectievelijk 368 en 366 duizend ton weer genoegen nemen met plekken 2 en 3 op de EU-ranglijst. Beide landen scoren relatief bescheiden plusjes van 8 en 3% ten opzichte van de perenproductie in 2021.
Net als bij appel hebben Spanje en Portugal, (de nummers 4 en 5 op de perenranglijst) ook voor peer te maken met een tegenvallende oogst: respectievelijk -17 en -26% ten opzichte van 2021.